Zoeken in deze blog

zondag 22 november 2020

Kerst en de kerstkaarten

De meeste kerstkaarten zijn al geschreven....nog een paar en dan ben ik klaar! Er zijn altijd een paar twijfelgevallen bij..... zal ik die dit jaar nog sturen?..... meestal doe ik het wel. 
Dit jaar o.a, twijfel bij iemand die aangaf te stoppen...... ik ga er vanuit dat ik niet stuur om een kaart terug te krijgen, maar vind de ander het niet ongemakkelijk als ze wel een kaart krijgen? Toch maar niet dan in dit geval. Een ander die hetzelfde aangaf krijgt wel...... maar die is op een leeftijd waarbij ik het heel logisch vind dat hij daar niet meer aan begint, maar ik vind dat hij zeker nog een kaart moet krijgen!
Uiteraard moet iedereen dat voor zichzelf bepalen of er nog kaarten gestuurd worden! Ik vind het leuk om te sturen en leuk om te krijgen, dus ik ga nog even door.

Er zijn er dit jaar wel veel afgevallen.....behalve die ene die er zelf mee stopt zijn er 4 overleden. Eigenlijk was één ervan vorig jaar al overleden, maar ik wist het niet en stond voor de deur met mijn kaart toen ik dacht 'dat klopt niet..... hier woont iemand anders!'. Het duurde een tijdje voor ik er achter was of de bewoonster was overleden of naar een verzorgingshuis of zoiets was. Ik kon het natuurlijk aan familie vragen, maar ik vind het toch wel moeilijk om iemand die ik verder nooit spreek te vragen  "Leeft je moeder nog?" Maar ik ben er uiteindelijk toch achter gekomen. 

Ik vergeet waarschijnlijk ook wel eens iemand....ik blader wel mijn adresboek door en noteer de 'twijfelgevallen', maar een foutje is snel gemaakt. Bovendien begint mijn adresboek een rommeltje te worden met mensen die overleden zijn, mensen die al meerdere keren verhuisd zijn en mensen waar geen contact meer mee is. Van sommige mensen die verhuisden had ik lange tijd geen adres, maar zo zoetjes aan komen die uiteindelijk toch wel. Één ervan heb ik al een tijdje, maar ik denk dat ik doordat ik het heel lang niet had en er al meer oudere adressen staan deze steeds vergat....... ik zal dit jaar weer een kaartje sturen. 
Ik ben dus ook een nieuw adresboek aan het invullen en deze keer doe ik het anders...... ik heb nog 17-rings multomappen en dat lijkt mij een goede oplossing .....ik moet nog even op zoek naar alfabet-tabbladen, maar ik ben al een beetje begonnen. 
Nu heb ik alle ruimte om er van alles bij te schrijven..... ook of ze een kerstkaart krijgen en of ik met hun verjaardag een kaartje stuur..... hun verjaardagen kunnen erbij staan of hoe ik ze ken. 
En omdat ik in de meeste gevallen maar één adres op een blaadje zet blijft het netjes als iemand verhuist, want ik hoef niks meer door te halen, gewoon het blaadje vervangen. 
Door er van alles bij te schrijven is het voor Edwin ook eenvoudiger als hij het eens nodig mocht hebben....ik kan er zelfs al bijschrijven wie een rouwkaart moeten hebben. Wel een beetje voorbarig waarschijnlijk, maar zoiets moet in orde zijn, zeker als je alleen bent. Ik ben nu 66..... ik ga er vanuit dat ik nog wel 20 jaar mee kan, maar het kan ook volgend jaar afgelopen zijn..... morgen zelfs (maar dan is het adresboek nog niet klaar). Maar ook in geval van ziekte is het handig als dergelijke dingen snel te vinden zijn. 
Sommige mensen komen er 2 keer in te staan..... als onderdeel van een groep (bijv. EHBO, muziekvereniging, mijn kappers etc.), maar soms ook apart als ik daar buiten die groep om ook contact mee heb. 
Het hoeft niet in 1 keer klaar..... af en toe een paar adressen aanvullen..... het komt goed. 

En ik heb zelf mijn eerste kerstkaart al binnen, zaterdag al..... maar die stuurde er gelijk een adreswijziging bij.... ik wist van de verhuizing en toen ik begon met kerstkaarten schrijven had ik al aan iemand het nieuwe adres gevraagd, maar nu is het uitgebreider. Het is mij de laatste jaren nogal eens overkomen dat mensen hun nieuwe adres niet lieten weten, vandaar dat ik zelf al geïnformeerd had. 
Mijn kaarten gaan na 5 december weg. Het eerst de kaarten die postnl mag bezorgen..... ik doe het liever later, maar dan kan postnl het niet aan en komen ze misschien niet op tijd aan, dus dan maar vroeg. 
Daarna de kaarten die ik zelf rondbreng..... lopend of op de fiets. Dat gaat in etappes en de meeste kaarten breng ik pas in de laatste week rond..... hoe dichter bij mijn huis hoe later.....liefst op de laatste avond!  Ik vind het zelf leuk als kaarten laat komen, maar met de post valt dat niet te plannen. Ik vind het ook leuk om het laat te versieren, maar doe het toch vaak eerder omdat dat praktischer is, anders red ik het niet. Maar het leukst vind ik nog steeds als het huis met Kerst pas in kerstsfeer is...... als je als kind 's morgens beneden komt en dan weet 'Nu is het Kerst!'  Als ik het zelf versier weet ik dat natuurlijk toch wel 😂, maar door niet te vroeg alles al te versieren en alle lichtjes aan te doen creëer ik toch een beetje die sfeer...... dan mag het.... dan mogen alle lichtjes aan en de kerstmuziek! Ik wil niet dat het met Kerst al gewoon is!  Ik wil er naar uitkijken! Ik merk dat veel mensen die al vroeg de boom neerzetten hem met Kerst eigenlijk al zat zijn...... dat vind ik jammer!
De laatste jaren is het toch anders, want ik was steeds bij Edwin, Geurtje en Wesley, dus thuis deed ik er niet zoveel aan. Dit jaar komen ze hier.... Edwin en Geurtje. Dus nu meer versiering dan voorgaande jaren en mooi de tafel dekken! Ik hou ervan! Vroeger zette ik ook altijd de slee neer vol met kerstknuffeldieren, maar dat kan nu niet..... de honden van Edwin gaan ermee vandoor en Dinar sloopt eerst de ogen eraf..... dat vind ik geen goed plan!  Ik twijfel nog over een kerstboom...... ik wil altijd een echte..... een kleintje. De boomversiering is in de loop der jaren steeds verder naar achteren geraakt op zolder. Ik ben bezig op zolder..... eerst maar eens zien wat er tevoorschijn komt. Bijna elke dag doe ik iets extra's om de achterstand in te lopen..... er zijn veel dozen en kratten uit te zoeken, maar ik heb er al een heel stel leeg! Ik heb zelfs al dingen klaarstaan voor grofvuil.... dat moet ik even aanmelden vandaag of morgen, dan komen ze het woensdag halen.... ik had even gewacht omdat er misschien nog wat bijkwam, want alles moet nauwkeurig doorgegeven worden. Zelf hebben we geen vuilstort meer...... jammer, anders had ik het al weggebracht, maar ik ga er echt niet voor naar Purmerend rijden! Ik ben ook al een paar keer naar de kledingcontainer geweest.... echt ik ben aan het ruimen en sorteren..... het duurt even voor het echt netjes is bij mij, maar het komt goed en ik kom vanzelf dingen tegen die ik al een tijdje nergens kon vinden 😂. 
De laatste dagen heb ik redelijk fut om daar mee bezig te zijn..... niet te lang achter elkaar (dan zie ik door de bomen het bos niet meer), maar wel elke dag wat! (Dat doe ik al langer, maar het gaat nu wat minder moeizaam) Soms sleep ik dozen naar beneden om tussendoor het één en ander uit te zoeken, tijdens tv kijken of zo. En als de coronatijd achter de rug is en alles weer normaal wordt zullen er weer rommelmarkten zijn waar ik kan proberen van mijn spullen af te komen. Een leuke manier om te ruimen en er hopelijk nog een kleinigheidje aan over te houden ook! Ik ben niet zo van het weggooien....ik heb liever dat een ander het nog gebruiken kan.... soms gratis, soms voor een kleine vergoeding. Mijn badkamerhangkastjes (scrabbelen maar) wil niemand hebben..... ze zijn stevig en zwaar. Kleur beige (geplastificeerd hout, schilderen zal moeilijk zijn, maar plakplastic kan ook..... als ze in de badkamer mooi blijven zullen ze ook in de schuur kunnen). Wie ze toch wil zal snel moeten zijn..... ze gaan woensdag met het grofvuil mee en ik moet dat eerder al opgeven! 



Quote van de dag:


Maandag 23 november 2020:
 
Handschrift: uniek cultureel erfgoed!
Nationale administrateursdag
TARDISdag
Week van de afvalophaler en recyclageparkwachter
Landelijke week van reflectie
Week van de digitale overheid




4 opmerkingen:

  1. Kerstkaarten krijg ik al jaren niet veel meer en er zullen ook dit jaar wel een paar afvallen. Ook digitaal wordt het minder.
    Opruimen is en blijft een ingewikkeld werkje: wat moet bewaard blijven, wat kan ik nog gebruiken, wat kan definitief weg.
    Zelf ben ik al veel beter geworden in weggooien. ☻
    Succes ermee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. En wat bewaard moet blijven..... waar zal ik het bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Daarom moet ik niet te lang achter elkaar doorgaan, want dan weet ik het echt niet meer.

    BeantwoordenVerwijderen