Zoeken in deze blog

maandag 30 november 2020

Selectief geheugen

 Dinsdag gaat de mondkapjesplicht in in openbare gebouwen. 
Er valt mij wel iets op bij de tegenstanders ervan........ er is in het begin van de 'coronatijd' gezegd dat het schijnveiligheid was en dat is ook uitgelegd. Er is toen vaak gezegd dat het op zich misschien wel iets helpt, maar niet opweegt tegen het gedrag wat dan verwacht wordt...nl. dat mensen dan de 1 1/2 meter niet meer aanhouden. 
Daarbij waren de meningen erover toch nogal verdeeld..... over de hele wereld! 
Maar de tegenstanders van de mondkapjes hebben maar 1 woord onthouden en dat is 'schijnveiligheid'. 
Ze weten met grote stelligheid ook nog heel zeker dat het totaal niet werkt en dat het juist slecht voor de gezondheid is.  

Ik  zal nooit beweren dat ik deskundige ben, maar heel veel mensen reageren alsof zij dat wel zijn. 
Zelf kan ik alleen mijn mening geven, maar ik beweer niet dat mijn mening de enige juiste is.
Ik denk dus dat het een klein beetje kan helpen.....mits de kapjes op de juiste manier gebruikt worden.....dus niet te lang gebruiken, er niet steeds met je vingers aanzitten, alleen bij de 'oortjes' vastpakken, meteen weggooien (uiteraard in een afvalbak en niet op straat) of in een zakje doen en thuis wassen.  Dat dat niet altijd goed gaat is logisch..... als ik aan mijzelf denk.... die dingen schuiven steeds omhoog, naar mijn ogen... dat voelt heel vervelend en mijn zicht wordt belemmerd.... dan moet ik dat zo nu en dan toch even 'rechtzetten'.  Toch denk ik dat het nog steeds iets kan helpen als er niet al te onvoorzichtig mee omgegaan wordt. 
Dat het slecht voor de gezondheid is geloof ik niet...... dan zou er geen chirurg meer in leven zijn. De medische mondkapjes zijn nog vervelender om te dragen. 
Maar goed, uiteraard zijn er uitzonderingen.... ik begrijp dat het voor mensen die het zonder mondkapje al benauwd hebben niet te doen is..... logisch.... en er zullen vast wel meer uitzonderingen zijn. 
Als het echt een probleem is hoeft het niet, maar dat moet je dan wel kunnen aantonen: mondkapjesplicht/uitzonderingen

De spatschermen zijn dan in veel gevallen een oplossing..... die werken nog minder en mogen eigenlijk niet, maar het komt toch wat beter over als een gewoon mondkapje echt niet kan.... dan is dit beter dan niks en toont goede wil. De spatschermen zijn eigenlijk een extra aanvulling op het mondkapje. 

Vervelend is het natuurlijk als een mondkapje echt niet kan en je loopt in een winkel waar je de enige bent zonder zo'n ding..... de kans is groot dat er reacties op komen en dat is natuurlijk niet leuk, maar wel begrijpelijk. 




Maar het is echt opvallend dat veel mensen dus alleen onthouden wat ze graag willen..... een selectief geheugen..... wat er verder gezegd wordt telt niet meer mee, van voortschrijdend inzicht hebben ze nog nooit gehoord blijkbaar..... eens gezegd, blijft gezegd!  Die mensen denken waarschijnlijk ook nog steeds dat de aarde plat is, want dat is ook ooit gezegd! 
Wie er gelijk heeft weet ik ook niet...... misschien heeft iedereen min of meer gelijk..... vaak is er niet maar 1 waarheid.  Soms moeten er dingen verplicht worden omdat dat een goede oplossing lijkt..... of het echt een goede oplossing is zullen we misschien nooit met zekerheid komen te weten, maar zeker nu nog niet..... misschien achteraf. Niks doen als iets niet helemaal zeker is is vaak ook geen oplossing, dus ik begrijp de verplichting wel en vind het niet gek.... het is iets wat voor de meeste mensen goed te doen is en het is goed te controleren. Em als het verplicht is kan je je er maar beter aan houden! Ik heb er geen moeite mee.... natuurlijk vind ik het wel vervelend, maar ik snap de reden.... en al krijgt er maar 1 persoon minder corona door.... die ene persoon kan dan ook niemand besmetten..... dus een voordeel en zeker het proberen waard. Uiteraard hangt het er ook vanaf of je iemand tegenkomt die besmet is en of je 'bevattelijk' bent....daarom is het ook zo moeilijk te controleren of het zin heeft gehad. 
De 'anderhalvemeterplicht' zal beter werken lijkt mij, maar ook dan moeten mensen zich er wel aan houden (maar soms kan het gewoon even niet).... ik merk dat veel mensen denken dat iets meer afstand dan gebruikelijk was al anderhalve meter is......  voor iedereen die mij kent is het eenvoudig te onthouden.... denk aan mij! Als ik er languit tussen pas is het goed..... ik ben 1.52 m. 

Veel winkels/supermarkten zijn al om 7 uur open, het wordt vaak het 'bejaardenuurtje' genoemd. Het lijkt een goed idee, maar het heeft één groot nadeel....de vakken zijn nog niet gevuld! Dat is natuurlijk niet onlogisch...... ze zijn vaak wel al druk bezig, maar hoe laat moeten de vrachtwagens en vakkenvullers komen om het redelijk op peil te hebben op dat tijdstip? Waarschijnlijk is dat ondoenlijk, dus ik snap het wel......  maar bejaarden (en iedereen die vroeg is)  willen natuurlijk wel graag hun winkelwagen gewoon kunnen vullen. Het zal niet zomaar op te lossen zijn voor elke winkel, ze zijn niet alleen afhankelijk van personeel dat dan op ongebruikelijke tijden zal moeten werken, maar ook van de aanvoer, niet elke winkel zal op tijd bevoorraad kunnen worden...... daarom sta ik niet meer om 7 uur voor de deur...... ik ga vaak nog wel vroeg, maar iets later, dan is in elk geval een deel al bijgevuld.....en voor de rest heb ik pech gehad!

Quote van de dag:


Maandag 30 november 2020:

Week van de friet (BE)
Week van het microkrediet
Cybermonday
Cidermonday
Internationale dag tegen het gebruik van chemische wapens
Internationale actiedag steden tegen de doodstraf 
Internationale computerveiligheidsdag


6 opmerkingen:

  1. Via facebook:
    Giusy Scarfo
    Ik heb hetzelfde met veel mondkapjes, dat ze tegen mijn ogen komen. Ik moet zo'n kapje dan erg laag op mijn neus zetten. Ik heb ook wegwerpkapjes uit China die wat beter zitten. Maar mijn voorkeur gaat uit naar kapjes die gewassen kunnen worden, die neem ik mee in een washandje, dan kan ik het thuis in de wasmand doen met washandje en al.

    Ans Dekker-Martis
    Giusy Scarfo Ik heb een klein pakje wegwerpers altijd in mijn tas zitten, voor als ik vergeet een andere mee te nemen, maar mijn voorkeur gaat ook uit naar herbruikbare. Ik heb nu wel van die dingen waarmee je ze aan de achterkant van je hoofd kan vastmaken, misschien dat dat beter blijft zitten, dan moet ik nog uitproberen.

    Mary Tymensma
    Bij ons was het in maart al verplicht in winkels en openbare gebouwen. Iedereen houdt zich er hier goed aan. Ook aan afstand bewaren. Ik vond het mondkapje alleen erg vervelend toen ik aan mijn oog werd geopereerd. Je krijgt van alles op je gezicht en dan mondkapje erbij was wat veel van het goede.

    Ans Dekker-Martis
    Mary Tymensma Ja, dat snap ik, dat zit dan niet lekker. Hier hoeft het dan niet (als je het kan aantonen, maar dat was waarschijnlijk wel zichtbaar).

    Michel van der Roest
    Prachtig verhaal weer, Ans Dekker-Martis! En dat van dat ouderen-uurtje: klopt helemaal! Dus ik ven er rond 7.40! Toch nog behoorlijk vroeg, maar dan is het meeste wel bijgevuld, zoals brood!

    Ans Dekker-Martis
    Ja, in elk geval niet om 7 uur (hangt er wel vanaf wat je nodig hebt natuurlijk). Het zal per winkel ook schelen.... niet alle winkel kunnen tegelijk bevoorraad worden.

    Yvonne Willen
    Vind ze behoorlijk vervelend, maar tuurlijk heb ik er eentje op omdat ik ervan overtuigd ben dat het beslist geen kwaad kan en wellicht zelfs ietsje helpt: zoals je zegt, misschien die ene persoon niet besmetten of zo.

    Ans Dekker-Martis
    Yvonne Willen Daarom! En die verhalen dat het zo slecht zou zijn voor de gezondheid geloof ik niet..... alleen dat het voor sommige mensen een probleem is, maar dat zijn de uitzonderingen. Ik vind heel veel mensen wel erg moeilijk doen overal over...... gelukkig zijn er ook wel anderen, maar die moeilijke mensen vallen meer op!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Henriette Hartman-Kompanje
    Vind ze ook vervelend , zeker met een bril , maar doe hem wel op en zeur er verder niet over

    Ans: Precies..... het moet nou eenmaal en mogelijk helpt het.... dat is voor mij genoeg reden. Gewoon niet moeilijk doen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe dan ook, ik ga er van hyperventileren. Je ademt je eigen afgewerkte lucht in.
    Daarom heb ik een doorzicht plastic kapje dat misschien niet 100% aan de regels voldoet maar waarmee ik het volhoud in de supermarkt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je ademt niet/nauwelijks je eigen afgewerkte lucht in..... want dat gaat er doorheen, de vochtdruppeltjes blijven erin hangen. Het kan wel een benauwd gevoel geven en daardoor kan je inderdaad hyperventileren, dat is een probleem.
    Er zijn testen gedaan met mondkapjes waarbij het zuurstofgehalte in het bloed gemeten werd en er was geen verschil te merken.
    Maar bij hyperventilatie krijg je juist teveel zuurstof binnen (al voelt het anders) en moet je juist je eigen afgewerkte lucht inademen om het weer op peil te krijgen (bijv. in een plastic zak in- en uitademen). Hoe dan ook, voor jou is het duidelijk een probleem.... dat is heel lastig, vooral als je dat niet bewijzen kan met bijv. een briefje van de dokter of medicijnen. Nou ga ik er van uit dat er in kleine plaatsen minder snel een probleem van wordt gemaakt als je het uitlegt dan in grote plaatsen, dus ik denk en hoop dat je geen bekeuring krijgt!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat is een verhelderende uitleg.
    Ik los het op door heel vroeg te winkelen en de grote hoop te laten bezorgen. Eens per maand of zo.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja, zo kan het ook. En ik denk dat er echt niet altijd een probleem van gemaakt wordt hoor en met zo'n spatscherm toon je in elk geval je goede wil. Maar het is wel beter als je in elk geval weet dat het niet mag officieel...tenzij er een goede reden voor is die aangetoond moet worden.
    Als je twijfelt kan je misschien proberen een gewoon mondkapje in huis..... heel even, later wat langer, kijken of dat lukt.
    Vaak is het gewoon het gevoel van benauwdheid dat er voor zorgt dat het echt benauwdheid wordt.... en als je het thuis oefent merk je misschien dat het eigenlijk wel meevalt. Het is maar een idee natuurlijk, misschien vind je dat teveel gedoe.... dat snap ik ook :)

    BeantwoordenVerwijderen