Zoeken in deze blog

donderdag 30 april 2020

Muziek


Op faceboek zie ik uitdagingen voorbij komen over muziek....10 dagen achter elkaar een album plaatsen dat invloed had op mijn muzieksmaak of een foto van een persoon die invloed op mijn muzieksmaak had. En dan zonder tekst verder.

Vooral bij het plaatsen van personen vind ik dat wat tekst dingen verduidelijken kan, want ik zou als eerste mijn vader plaatsen. Hij was altijd bezig met muziek, waardoor mijn belangstelling vanzelf kwam. Hij hield van klassieke muziek herinner ik mij, hoewel hij andere muziek ook vaak mooi of gezellig vond, hij zong of floot regelmatig. Mijn moeder zong ook vaak......als mijn moeder bijv. in de keuken aan het zingen was deden mijn vader en ik vanuit de kamer mee.....maar mijn moeder had de gewoonte om als ze ergens mee bezig was af en toe te stoppen, dan had zij haar aandacht blijkbaar ergens anders voor nodig. Automatisch zongen mijn vader en ik verder.....en ineens viel mijn moeder weer in....zij ging verder waar zij gestopt was....altijd......dat klopte dan niet meer met ons gezang en wij keken elkaar dan aan en schoten in de lach. Ook maar een foto van mijn moeder dan.
Mijn vader hield ook van marsmuziek..... niet onlogisch, dat speelde hij zelf vaak in de fanfare. Ook heel veel andere muziek..... veel mensen denken dat een fanfare alleen maar marsmuziek speelt, maar dat zijn mensen die een muziekkorps (fanfare of harmonie) een keer voorbij zien lopen en nooit bij een concert geweest zijn. Er is geen speciale fanfaremuziek.... op een concert wordt van alles gespeeld.  Ik denk dat de muzieksmaak van mijn vader heel breed was. Fanfare is een combinatie van bepaalde instrumenten en Harmonie is weer een andere combinatie
Op straat inderdaad marsmuziek, want hoe wil je anders lopen op muziek?
Er is wel een mogelijkheid om op een wals te lopen, maar dat is niet gebruikelijk en ook niet zo eenvoudig met een grote groep, het wordt sneller slordig.  Ook versnellingen en vertragingen in muziek zijn lopend niet te doen....zie je het voor je?
Lopen op de sabeldans...... rennen dus....nee, asjeblieft niet.

Bij zo'n concert hoorde ik "Teddybears picknick" en vanaf dat moment wist ik dat je muziek ook kan zien! In gedachten zag ik de beertjes lopen (toevallig schreef ik hier kort geleden al over), dat zal zeker van invloed zijn geweest op mijn muziekinteresse.


Toen ik klein was hadden we nog geen tv of platenspeler e.d., we hadden alleen een radio.
Mijn oudste broer wilde altijd Veronica aan..... die zond uit vanaf 18 april 1960, dus toen was ik 5. De eerste uitzending zal niet aangestaan hebben, maar hij had deze zender snel ontdekt.
Dat zorgde weer voor veel andere muziek...... dus ook zijn foto zou ik plaatsen.
Mijn oudste broer heeft ooit nog ventieltrombone gespeeld en mondharmonica en was tamboer, maar heeft dat niet zo lang volgehouden..... hij speelde liever zomaar wat uit zijn hoofd.

Mijn jongste broer werd ook muzikant (trompet en tamboer en later sax, maar ook wel ventieltrombone en andere instrumenten als dat nodig was) en heeft mij later overgehaald om saxofoon te gaan spelen, waarbij hij mij op weg hielp. Ik speelde al blokfluit (de eenvoudige versie van de sax..... de basis is hetzelfde!!!) en bamboefluit....die had ik zelf gemaakt, een sopraan en een alt bamboefluit. Na 'het snijden en bespelen van de bamboefluit' kreeg ik mijn diploma nadat ik had laten horen wat ik kon.
Ik werd met dat diploma leerling van het Nederlands pijpersgilde en elke keer als ik dat heel serieus vertelde schoot er altijd wel iemand in de lach..... nog steeds trouwens 😂
Ook een foto van mijn jongste broer dus.

Nou het wordt dus een foto van het hele gezin.....ik heb er niet veel waar we allemaal op staan.


Ik denk dat de Beatles ook wel van invloed waren.... die waren zo anders dan ik gewend was..... dat heeft zeker mijn muzieksmaak verrijkt.



Mijn eerste single was "San Francisco" van Scott McKenzie.

Ik hield/houd van Boudewijn de Groot, Ramses Shaffy, Beach Boys, Beatles, Heintje (tot verdriet van mijn broers 😂), Kamahl, Operette, Musical, Robert Long, Dave Berry, Bee Gees,  en nog veel meer....... nog steeds is er veel muziek waar ik van hou..... er is alleen maar meer bij gekomen, zoals jazz, metal en Bach.  Afhankelijk van mijn stemming heb ik voorkeuren.  Ik heb geen idolen.....  ik vind gewoon veel goed!

Ik deed op facebook dus niet mee.... veel foto's lijken zonder uitleg niet logisch.

Ik zong altijd het liefst de hele dag.....maar moest vaak mijn mond houden omdat bijna niemand het kon waarderen. Uiteindelijk zorgde dat er wel voor dat ik ook als ik alleen ben minder vaak zing....het is geen automatisme meer. Jammer, ik vond het altijd heerlijk. Nou scheen ik al niet best te zingen, ik merk dat mijn stem ook nog eens achteruit gaat, dat hoor ik zelf! Misschien omdat ik minder vaak zing.  Meezingen doe ik nog wel vaak.....als ik iets bekends hoor zing ik vanzelf mee! 







Donderdag 30 april 2020:

Dag van de eerlijkheid
Internationale dag van de jazz


Quote van de dag:



2 opmerkingen:

  1. Ik kan het niet eens opnoemen, zoveel verschillende smaken. Van popi tot licht klassiek, van de zware heb ik geen verstand. Ook bij hits kan ik niet zeggen welke kwalitatief goed is. Makkelijk in het gehoor liggend, dat herken ik. ☻ Van compositie en wijs weet ik niets te melden, hoogstens iets over de tekst.
    Wel weet ik precies welke muziek ik niet wil horen, jengelende kerkmuziek bijvoorbeeld hoewel ik later Gregoriaanse heb leren waarderen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier is het ook van alles, het kan mij ook niet schelen hoe het heet, als het maar lekker klinkt. In elk genre zijn wel nummers die ik goed vind, maar ook die ik niet goed vind.

    BeantwoordenVerwijderen