Zoeken in deze blog

woensdag 1 april 2020

Van alles wat...Iefie en Afie

Mijn moeder gebruikte uitdrukkingen die ik nooit ergens anders hoorde....ze zijn vaak ook niet te vinden in woordenboeken en internet.

Een opvallende vind ik het woord kadé...... "Toen kwam er zo'n kadé aan"....... daarmee bedoelde ze een bazige vrouw. Geen idee waar dat vandaan komt.

Een woord wat wel te vinden is, maar niet in haar betekenis is het woord trekletter.
Ze gebruikte dat voor iemand die heel vervelend was, een 'zuiger' , maar ook de felgekleurde lettertjes van suiker in strooigoed noemde zij trekletters....andere figuren van hetzelfde spul was trekwerk.

Deze schijnt Westfries te zijn: Iefie en Afie....dat is van alles wat.
Er worden/werden wel meer Westfriese uitdrukkingen hier gebruikt dus het verbaasd mij niet.

Ze had er nog veel meer, maar ik ben ze een beetje vergeten...... ik weet dat Edwin altijd in een deuk lag als ze weer eens een uitdrukking had die hij nog niet kende. Sommige gebruikte ze maar weinig, maar Kadé en Trekletter hoorde ik regelmatig voorbijkomen.
Ik ben benieuwd of iemand deze uitdrukkingen ken!


Met mijn laptop kan ik aardig overweg, maar er moet niks raars gebeuren, dan weet ik het niet meer.
Dinsdag zat ik op de bank en wilde de laptop (die achter mij stond) pakken .....een beetje onhandig....en toen ik hem dan op schoot had stond het beeld overdwars. Blijkbaar had ik per ongeluk een combinatie van toetsen ingedrukt waarvan ik het bestaan niet wist.
Ik zette hem weer achter mij neer....... en dacht eens diep na.....wat nu?  Ik zette hem op z'n kant.....dan was het beeld goed....nou ja, het  beeld was breder dan het scherm, dus ik zag niet alles in één oogopslag, maar in elk geval stond alles rechtop.  Als ik wat aan wilde klikken ging het niet zo als ik gewend was, naar links ging naar boven en naar boven ging naar rechts (of zoiets), niet te doen!
Gelukkig heb ik de smartphone nog...... daar ben ik minder handig mee, ik werk liever op de laptop, maar een berichtje naar mijn hulplijn lukte nog wel (het meeste lukt wel, maar ik vind het minder handig werken). Zijn antwoord kwam snel.....het was heel simpel......als je het weet! Mijn beeld was snel weer normaal.....hartelijk dank hulplijn!
Als ik Edwin toch niet had.......


1 April 2020

Nationale stoepkrijtdag
Dag van de grap
Internationale frivolitédag
Dag van de Westlandse tuinbouw.


Quote van de dag:


4 opmerkingen:

  1. Reactie op facebook: Susanne Bout kadee [iem. die in het goede of kwade uitmunt, kwant]

    BeantwoordenVerwijderen
  2. vervolg: Ans Dekker-Martis Ah, dank je......nooit aan gedacht dat het met dubbel e kon zijn! Omschrijving is toch iets anders dan mijn moeder hem gebruikte, maar het is dus toch een bestaand woord en omschrijft een persoon! Top!
    Bewerk of verwijder dit
    Leuk
    · Beantwoorden · 2 m
    Susanne Bout
    Susanne Bout Ans Dekker-Martis en iemand die in kwaad uitmunt
    Dit verwijderen of verbergen
    Leuk
    · Beantwoorden · 2 m
    Ans Dekker-Martis
    Ans Dekker-Martis Ja, goed of kwaad......net iets anders.....de kadee van mijn moeder is een bazig type en straalt dat ook uit....neigt dus wel naar het kwaad, maar is dat niet echt. Maar ik vind het leuk dat het dus toch bestaat!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kadee ken ik ook maar het is niet Zaans, dacht ik. Misschien van de familie verderop in NH, De Rijp, Limme, West-friesland, Smitjes zaten overal.☻

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ah, nog iemand die het ken..... ik had al zo vaak hier en daar geraagd en geprobeerd op te zoeken (maar dan verkeerd geschreven)....maar geen resultaat. Leuk!

    BeantwoordenVerwijderen