Zoeken in deze blog

vrijdag 27 maart 2020

Dagboek

Hoewel deze weblog eigenlijk al een dagboek is, was ik van plan om een papieren dagboek bij te houden vanaf mijn  65ste verjaardag.....een jaar lang. Dagboek van een 65-jarige met foto's, krantenknipsels en wat dan ook.
Daar kan mijn weblog handig bij zijn, zodra ik weer een printer heb wil ik daar delen van printen..... aanvullingen schrijf ik met de hand..... het moet een mengeling worden.
Er ligt al het één en ander klaar dat erin verwerkt moet worden.

Toen ik het bedacht vorig jaar wist ik nog niet dat dit een wel heel bijzonder jaar zou worden.
Over corona valt een heel boek te vullen.....natuurlijk komt dat er ook in, maar minstens zo belangrijk vind ik het dan om te schrijven over mijn gedachten, gevoelens en ervaringen in deze tijd!

Wat ik zo gek vind is dat veel dingen al zo snel normaal worden.....als ik naar een film kijk waarin mensen elkaar omhelzen dan denk ik "Ai, niet doen!" en hetzelfde heb ik met boeken waarin ik dergelijke dingen tegenkom. Het was allemaal zo gewoon....een arm om iemand heen, een hand geven.....een kus...... maar nu is dat ineens raar.....en dat vind ik pas echt raar!😂

Ik weet nog de laatste keer dat ik bij mijn huisarts was..... op dinsdag 3 maart... er hingen briefjes dat er geen handen meer gegeven zouden worden i.v.m. corona.
Toen ik naar mijn huisarts liep nadat hij mij geroepen had gaf hij mij automatisch een hand....macht der gewoonte......toen ik bij hem wegging gaf ik hem een hand....tsja, het moest nog even wennen....
Nog geen week later werd het advies geen handen meer te geven dwingender.

Al snel volgden er veel meer adviezen.....en  verboden. Het is ruim 3 weken geleden dat ik bij mijn huisarts was.....ondertussen moeten we 1 1/2 meter afstand van elkaar houden.....pakjes bezorgers leggen het pakje voor de deur neer, bellen aan en blijven op afstand wachten tot je opendoet (als ik een pakje verwacht zet ik een stoel of tafel voor de deur, dan kunnen zij het daarop zetten als zij dat willen, vooral bij kleine pakjes is dat handig! Stoel werd niet altijd begrepen merkte ik, dus voortaan een tafel, dat werkt wel). Bij de supermarkt hangt er plastic tussen klant en caissière, er mogen niet teveel mensen tegelijk naar binnen....winkelwagen verplicht, want zo kunnen ze zien hoeveel er binnen zijn en het kan dienen om afstand te houden..... na elk gebruik worden de karren schoongemaakt.....er stond vorige week al spul om de handgreep te desinfecteren.  Betalen liefst met pin/contactloos.
Niezen en hoesten mag niet in de hand maar in binnenkant elleboog..... we mogen met niet meer dan 2 mensen samen naar buiten....(uitzondering: Gezinnen met kinderen)....de boetes zijn fors! Als je verkouden bent moet je binnen blijven.  Verder zo weinig mogelijk naar buiten, als het kan thuis werken en gebruik liever niet met ov.
Verzorgingshuizen zijn op slot.....geen visite meer en zo zijn er nog veel meer dingen dingen die niet meer kunnen of anders moeten.

Wat een verschil in zo'n korte tijd..... 4 maart had ik een verjaardag..... er was al een advies om geen handen te geven, maar ach....wij deden het toch en knuffelden.....  doen we nu niet meer hoor!
8 maart stond ik op een rommelmarkt..... ach....we wisten wel dat er corona in Nederland was, maar dat was nog ver weg en we gedroegen ons net als anders. En nu.....houden we afstand!

Hooghoudt gaat alcohol leveren aan de zorg........ TOP! Er is een tekort door het vele hamsteren en mensen stelen het zelfs uit de ziekenhuizen!  De horeca is dicht....ik denk dat er daardoor minder Hooghoudt gedronken wordt..... dit is een mooie oplossing, alcohol hebben ze genoeg..... en ze willen het voor een normale prijs leveren! Rijk zullen ze er niet van worden..... maar het helpen is belangrijker!!!

Maar er zijn veel mensen die anderen helpen, wat zijn er leuke acties..... van particulieren en bedrijven.  Ook heel leuk vind ik "Heel Holland plakt"   en op facebook om de huizen/straten wat op te vrolijken.....ik heb al foto's gezien van prachtig versierde ramen hier in Monnickendam.....geweldig kinderen (en ouders), leuk gedaan!!! Misschien ga ik ook wel iets doen, ik ben geen kind (officieel niet, maar soms voel ik mij wel kind), maar het mag vast wel 😉


Dit is toch geweldig? foto van Laura Kleisen-Meij


 Een buurman nam boodschappen voor mij mee.....goed geregeld! Werd keurig bij de deur afgeleverd.

Corona is de vijand.....maar verder gebeuren er erg veel aardige dingen die het leven zoveel leuker maken. Natuurlijk wil ik graag weer eens een dagje winkelen, visite ontvangen of zelf op bezoek gaan, een kop cappuccino op een zonnig terrasje drinken, een broodje eten bij de Hema, weer naar de muziek, zwemmen, naar de kapper, gezellig met de trein reizen.... en nog veel meer dingen, maar ach, dat komt wel weer..Misschien hebben we het hele jaar nog beperkingen....het zou mij niks verbazen.... als het nodig is dan is overal wel een alternatief voor te bedenken. Ik denk al aan de Sinterklaasintocht..... nou, dan allemaal voor de tv naar de landelijke intocht kijken .....maar dan wel een herhaling van eerdere jaren.  Misschien zijn de regels dan ondertussen wel iets versoepeld, maar bij zoiets zijn wel heel veel mensen bij elkaar..... het is dan herfst, mogelijk alweer een nieuwe ronde van corona...... het is maar een idee.....misschien valt het mee, maar ik hou er wel rekening mee.
Nu heb ik veel tijd en rust..... ook niet verkeerd! Ik lees veel, ik  knutsel, ik ruim op, de sociale contacten heb ik via telefoon, app, mail en facebook....... 100 jaar geleden zouden we echt afgesloten zijn van de buitenwereld!
Ik heb tijdelijk een krant..... ik gun mij nu alle tijd om hem te lezen......donderdag kwam de eerste en over 4 weken stopt het, een proefabonnement voor weinig geld,.
We hebben webwinkels......daar is het ook leuk winkelen...... niet hetzelfde als echte winkels, maar toch leuk en soms heb ik gewoon iets nodig! Niet leuk voor de gewone winkels die geen webwinkel hebben, maar het is even niet anders!
En dan al die lieve mensen die helpen, anderen opvrolijken.....dat doet mij goed, ik ben nou eenmaal een sentimenteel oud wijf......als ik weer iets aardigs lees of hoor lopen de tranen over mijn wangen.

Dit weekend gaat de zomertijd weer in.....heerlijk lang licht 's avonds...ik hou ervan!


En hulde aan alle mensen die moeten en willen werken om de boel draaiende te houden en die hun werk niet thuis kunnen doen..... dokters en alle andere mensen in de zorg, supermarktmedewerkers, apothekers en drogisten, chauffeurs/bevoorraders, schoonmakers,  vuilnismannen, politie, brandweer, postbodes en nog heel veel meer......wat zouden we moeten als zij er mee stopten?


Vrijdag 27 maart 2020:

Nationale bitterballendag (snel naar de winkel!)
Media ukkiedagen
Viagradag
Wereld theaterdag
Whisky/whiskey-dag


Quote van de dag:









Geen opmerkingen:

Een reactie posten