Zoeken in deze blog

donderdag 26 maart 2020

Het is maar een naam.






Mijn oma Martis heette Jans(je),,,,,,wat had zij een hekel aan die naam. Zij was vernoemd naar haar tante Jans, die eigenlijk Jannetje heette,maar die naam vreselijk vond.
Mijn oma had juist liever Jannetje geheten.
Oma was één van de jongsten uit een groot gezin en haar moeder werd kort naar haar geboorte ziek en kon niet voor haar zorgen... zo kwam zij in Monnickendam bij tante Jans terecht. Zij is grotendeels bij tante Jans opgegroeid.

Toen was het mijn beurt...... ik zou naar beide oma's vernoemd worden en oma Jans vroeg om asjeblieft die J eraf te laten (dat had ze 8 jaar eerder al gezegd, bij de eerste Ansje)..... en zo werd ik Ansje Maria
Ik vind het prima, geen bijzondere naam, maar ik heb er geen hekel aan.
\
Oma Jans en ik

Op de kleuterschool zat nog een Ans.....zelfde leeftijd, zelfde haarkleur....maar zij had een flinke bos met krullen en dat had ik duidelijk niet, mijn haar was steiler dan steil. 
We hadden allebei nieuwe kleren gekregen...waarschijnlijk was de kinderbijslag net binnen, volgens mij was het vlak voor koninginnedag. Ik vond het prachtig....een geel mantelpakje, topchique........ de andere Ans had precies hetzelfde pakje....slechts één klein verschil was er....er zat een klein strikje op en de één had dat aan de voorkant en de ander aan de achterkant.
Ik vraag mij af of zij dat nog weet.

Ach ja, die kleuterschool....2 flinke klassen, 2 juffen..... de één aardig, die van ons vonden we niet aardig en dus besloten we met een heel stel gewoon in die andere klas te gaan zitten met het idee dat niemand dat zou merken.......ons avontuur duurde natuurlijk niet lang, het werd snel ontdekt en we moesten weer naar onze eigen juf. 😂😃😄

Ik schijn op oma Jans te lijken....uiterlijk (op onze jeugdfoto's), maar ook innerlijk.  Oma was geen 'goede huisvrouw' ....rommelig, slordig.....  zo ben ik ook en van mijn moeder heb ik dat niet!
Oma had ook graag meer kinderen gewild, net als ik. Oma was vrolijk.

Oma Jans had moeite met het onthouden namen..... als ze iemand van ons riep dan was het: "Jan....uhhh.....Mart....uhhh...Cor.

Soms logeerde ik daar, in hun huis in 'de Krim' en dan sliep ik in de bedstee.....heeeerlijk. Het getik van de wekker op de plank echode tegen de muren..... de deuren van de bedstee werden net niet helemaal dichtgedaan. De klok in de kamer bimbamde elk uur hoe laat het was...... ik vond dat zo fijn! Het getik van een wekker vind ik nog steeds een fijn geluid, maar veel opwindwekkers zijn er niet meer.... zo jammer.....er zijn wel elektrische wekker die je kan laten tikken, maar dat is anders.



Voor de bedstee, achter de kachel


In de winter leefden opa en oma in de voorkamer, daar waar de bedstee was..... er stond een kachel ergens middenin de kamer, met de kachelpijp recht naar boven.  In het voorjaar ging de kachel naar de schuur, de kamer werd gesopt en de tafel werd anders neergezet....dan was het de nette kamer.....alleen gebruikt bij (verjaardags-)visite. Zij zaten dan de hele zomer in de achterkamer en sliepen op het opklapbed. Het kamertje met de koekoeksklok.
Via de keuken kwamen we in de achterkamer...... als je van de gang de keuken instapte dan zakte je een flink stuk naar beneden....de balk eronder was weg.....opa kon dat best zelf maken, maar toen hij 65 was is hij in zijn stoel gaan zitten sigaren roken en deed verder weinig meer.....dus het bleef zo. Mensen die het niet wisten schrokken als ze de keuken instapten 😂

In de tuin bij opa Thijs en oma Jans Martis
Voor de (buiten-)wc

Als er een verjaardag was vluchtte ik regelmatig de keuken in om mijn ogen met water af te koelen..... die voorkamer stond dan vol met rook van sigaren en sigaretten....het zag er gewoon blauw..... mijn ogen traanden....vreselijk! Blij dat dat nu niet meer gebeurt!


 In opa's stoel
 Met opa Thijs

 Met mijn moeder en broer Jan bij opa en oma

 Op de drempel in de Krim

 Sinterklaasfeest in de Krim......op de divan.....ik had een winkeltje gekregen!!!
Links oma en rechts mijn moeder.

 Voor de buffetkast met mijn moeder, Mart, Jan, Oma, Opa en ik.


Ome Jan en tante Jans (Jannetje)

 Schoolfoto van oma Jans

Oma Jans met mijn vader.



26 maart 2020

Nationale spinaziedag
Purple day
Dag van het familierecht
Free the nipple
Week van de klassieken

Quote van de dag:

1 opmerking:









  1. Via facebook:

    Bob Van Dam Ja Ans, 't is maar een naam, da's waar, maar voor mij ben jij Ans en niets anders. Ik ben Bob (niet te verwarren met "De Bob", want die is geheelonthouder, ik niet, ik drink met mate. Wat heb jij veek (oude) foto's,leuk.

    Ans Dekker-Martis Ja, ik heb erg veel oude foto's.....ben ik heel blij mee.
    Zelfs foto's van begin vorige eeuw en eentje van eind 19de eeuw.
    Ook veel oude papieren zoals trouwboekjes, geboortekaartjes, verlovingskaarten etc. Zelfs de koopakte van het huis van mijn op…Meer bekijken

    Bob Van Dam Ik zelf heb vaak een (bloed)hekel gehad aan de naam Bob.

    Bob Van Dam Bob was (m.i.) geen leuke naam, maar met het vorderen der jaren ben ik 'm toch wel gaan waarderen. Toch vind ik zelf de naam Charly een stuk mooier, maar ja.........

    Ans Dekker-Martis Ik vond Bob juist wel leuk. kort maar krachtig! De meeste mensen zijn niet tevreden met hun naam!

    Bob Van Dam Jij "vond" Bob wel leuk, hm vond is iets anders dan "vind", wat is je mening nu ???

    Ans Dekker-Martis Hahaha, scherp! Nee hoor, nog steeds leuk! Hij staat nog altijd op mijn lijstje met leuke jongensnamen, samen met o.a. Arend, Rolf, Lex, Chiel, Axel, Wessel, Jeroen, Wisse en nog een heel stel.

    BeantwoordenVerwijderen