Zoeken in deze blog

dinsdag 3 maart 2020

Koffieleuten


Jarenlang dronk ik geen koffie, ik kon er niet tegen. Ik ging trillen, kreeg het soms benauwd, duizelig..... ik voelde mij hyper.
Ik was toen gewend veel koffie te drinken op mijn werk......daar hadden we een grote koffiekan met een kraantje, als hij leeg was werd er meteen nieuw gezet. Ik dronk vaak koffie met leerkrachten die met hun klas kwamen schoolzwemmen. Al een tijdje voelde ik mij steeds zo raar en besloot eens te stoppen met koffie.....dat bleek dus de boosdoener te zijn. 1 kop koffie veroorzaakte soms al problemen.  Cafeïnevrije koffie was er nog nauwelijks, alleen koffie Hag, maar dat was niet overal te koop, dus ik ging over op thee. Ja, ik weet het, daar zit ook cafeïne/theïne in, maar dat is veel minder en zelfs als ik veel koppen thee dronk had ik daar geen last van. Dat kwam denk ik doordat de cafeïne dan niet in één keer binnenkwam, maar heel geleidelijk. Geen cafeïnestoot! Nu kan ik er wat beter tegen, niet teveel en te vaak, maar ik kan wel wat hebben nu.....meestal neem ik dan cappuccino, dat is wat meer verdund en ik heb altijd decafé in huis, ook als pads.



Toen ik nog heel jong was hadden wij een pruttelpot......ik kan mij dat heel goed herinneren. Een wandkoffiemolen van Douwe Egberts hing aan de muur.
Later werd het filterkoffie, nog met de hand opgegoten.

Ik vond de schootkoffiemolens altijd erg leuk....nog steeds eigenlijk.

Toen kreeg mijn moeder een koffiezetapparaat......ook van Douwe Egberts....volgens mij kreeg ze die toen zij 25 jaar getrouwd was.....van neven en nichten meen ik.
Diep in haar hart zag zij het voordeel van zo'n apparaat niet, want wat was het nou voor werk om koffie in een filter te gieten..... zo'n apparaat had zij niet nodig! Maar natuurlijk moest zij het ding wel uitproberen, dan kon zij er pas echt over oordelen........en ze was helemaal om.....ze vond het een geweldig ding! Ze zette vaak koffie, iedereen die langs kwam kon koffie krijgen op elk tijdstip.....en dan is zo'n apparaat erg handig! Het apparaat is heel lang meegegaan....het leek onverwoestbaar, maar er kwam een tijd dat zij er afscheid van moest nemen.....niet meer te repareren! Er kwam natuurlijk een nieuw apparaat en er volgden er meer, maar die eerste vond zij toch het prettigst.

Mijn opoe dronk haar koffie altijd van het schoteltje, ik vond dat als kind al heel gek.....dan goot zij het uit het kopje op haar schoteltje en dronk dat leeg! Het koelde zo natuurlijk wel sneller af, misschien was dat de reden dat zij het zo deed.


Ik heb kop en schotels bij mijn servies waar voorheen steeds op gemopperd werd: "Die grote koppen van jou....nee hoor, eentje is zat".  Ze leken groter dan ze waren, ik had het wel eens nagemeten, nauwelijks groter dan andere kopjes, maar ze bleven erbij, die koppen waren erg groot.
Toen kwam er een tijd dat veel mensen mokken gebruikten om hun koffie uit te drinken. Ineens vond niemand mijn koppen meer groot! Het valt mij nog mee dat niemand zegt dat ik kleine kopjes heb 😂, want in vergelijking met een mok stellen deze dingen echt niks voor. Het is maar wat je gewend bent!

Mijn moeder dronk weinig, eigenlijk te weinig, maar zij kreeg grote hoeveelheden niet weg......zij had een extra klein koffiekopje, dan kon zij ook met de tweede ronde meedoen!

Volgens mij hadden wij meestal Douwe Egberts koffie, maar ik denk dat we ook een tijdje Tiktak-koffie hadden, want daar hadden wij kop en schotels van.....heel toepasselijk met klokken erop.
Ik merk dat veel mensen nooit van dat merk gehoord hebben, maar het bestaat nog steeds!
TIKTAK

Ik heb een koffieplantje......maar hij schijnt pas na een jaar of 5 bessen te krijgen en ik heb hem nog geen jaar. Ik heb geen groene vingers, dus ik ben benieuwd of ik hem zo lang in leven kan houden.

Ik las ergens dat koffie werd ontdekt door geiten. Een geitenhoeder ontdekte dat zijn geiten zich anders gedroegen als zij van de koffieplanten aten.

Licht gebrande koffie bevat meer cafeïne dan donker gebrande!

Koffieplanten kunnen wel 18 meter hoog worden, maar meestal worden zij gesnoeid tot 2 meter.

Koffiequiz (ik heb hem nog niet gedaan, misschien staan sommige antwoorden al hierboven).


3 maart:
Werelddag geboorteafwijkingen
Werelddag van de wilde dieren en planten
Dag van het gehoor
Dag van de muziekvrijheid
Schrijversdag 



Quote van de dag:













2 opmerkingen:

  1. Zonder koffie zou ik het moeilijk hebben al lust ik ook thee.
    Mijn moeder zwoer bij Van Nelle, smaakt net zo goed als DE.
    Diverse soorten koffiepotten hebben vroeger de revue gepasseerd,uiteindelijk gingen sommige mensen toch weer handmatig filteren. Met een grote filter duurde het niet zo lang.
    Zelf heb ik de laatste jaren Nescafé goud of de goedkopere van Aldi en Lidl, is hetzelfde volgens mij.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Veel merken ontlopen elkaar niet veel.
    Aldi en Lidl hebben prima koffie!

    BeantwoordenVerwijderen