Zoeken in deze blog

maandag 24 augustus 2020

De regels.....doe niet zo moeilijk en hou je eraan!

 Wat zal het heerlijk zijn als alles weer gewoon kan! Er kan nu wel veel, maar ik vind veel dingen nog niet verantwoord, zeker niet nu er toch weer steeds meer zieken zijn. En ook omdat velen zich niet meer aan de regels willen houden. Dat maakt het voor de mensen die dat wel willen moeilijker.
Willens en wetens je niet aan de regels houden heb ik moeite mee......ten eerste heeft het virus meer kans zich te verspreiden daardoor, maar wat ik ook heel erg is dat er dan geen rekening wordt gehouden met de mensen om hen heen die wel die afstand willen! 
Misschien hebben ze gelijk en heeft afstand houden geen nut (lijkt mij onwaarschijnlijk, maar ik weet ook niet alles).......maar wat nu als ze ongelijk hebben? Als ze hierdoor anderen in gevaar brengen? Het is natuurlijk niet voor iedereen gevaarlijk, maar voor sommige mensen wel. Ik snap niet dat ze dit risico willen nemen! Als je zoiets doet is dat dan niet een vorm van poging tot moord? Dat klinkt misschien heel overdreven, maar toch...... er overlijden nog steeds mensen aan, er is voor gewaarschuwd......als je je dan bewust niet aan de regels houdt en er wordt iemand (of erger, meerdere mensen) flink ziek van en het loopt slecht af....... dan is er wel een schuldige aan te wijzen! Ik denk dat als ik besmet word door iemand die zich bewust niet aan de regels hield dat ik dan zou kijken of ik die persoon daarvoor kan aanklagen! Natuurlijk weet je niet altijd door wie je besmet bent, maar bij mensen met weinig contacten is dat wel duidelijk! 

Zelf ben ik liever voorzichtig...... voor mijzelf en voor anderen! Dat is geen garantie dat ik het niet krijg, maar maakt de kans wel veel kleiner.  
Het grote gevaar van dit virus is het onbekende en dat niemand er nog immuun voor kon zijn. Daardoor waren er zoveel tegelijk ziek. Door het onbekende kon er weinig aan gedaan worden om het leed te verzachten en lagen veel mensen erg lang op de ic en daardoor raakten de ic's overvol....wat ook weer een gevaar was voor mensen die iets anders mankeerden. Ondertussen weten ze wel iets meer, er zijn wat medicijnen bekend die wel iets doen....niet genezen, maar toch soms wat problemen kunnen voorkomen of verzachten. Maar dat is natuurlijk nog te weinig!  Het wachten is op een vaccin. 

Door de eerdere lockdown is het virus nog aardig in bedwang gehouden, ik ga er vanuit dat het anders erger geweest zou zijn. Ik moet nu denken aan de Mexicaanse griep..... daarvan hoorde ik achteraf vaak dat het drukte om niks was.... het aantal zieken viel best mee......... ja, dat klopt, maar waarom? Omdat veel mensen de Mexicaanse griepprik gehaald hadden! Dus zeggen dat het allemaal wel meevalt terwijl er iets aan gedaan wordt om het tegen te houden is onzin. 

Ik ben al lang niet meer met de trein geweest. Mijn ongebruikte gratis dagen zijn opgeschoven tot eind van het jaar.....ik denk niet dat ze gebruikt worden. Mijn museumkaart is ook langer geldig......voorlopig ga ik nergens naartoe. 
Veel dingen die wel weer mogen vind ik niet verstandig om te doen (voor mijzelf) maar ook minder leuk in veel gevallen. Teveel regels, afspreken hoe laat je mag komen..... soms ook hoe laat je weer weg moet zijn......  het is mooi geregeld zo, niet teveel mensen tegelijk, maar voor mij is zo de aardigheid eraf. Ik ben meer van: 'Ik voel mij fit en heb vandaag zin om naar de dierentuin te gaan.....ik heb nog een keuzedag van de ns......ik ga!' Als ik dan eerst moet bellen of er nog plaats is en hoe laat ik mag komen....... als ik via een vaste route moet lopen daar.....  nee, laat maar. Aan de andere kant...als die regels er niet zouden zijn zou ik ook niet gaan omdat de kans dat het erg druk is dan te groot is. Ik doe dus niet mee..... ik haal mijn schade wel weer in als alles weer mag en kan. Lekker een dagje winkelen, naar een museum, dierentuin, wandelen in een stad waar ik niet eerder was, dagjes met de trein..... het komt allemaal wel weer en dan geniet ik er extra van. 
We kunnen niet altijd alles wat we graag zouden willen..... en daar zijn diverse redenen voor. Nu is het het virus..... maar soms kunnen dingen niet door geldgebrek...daar kan je moeilijk over doen, maar wat niet gaat dat gaat niet! Ik ga bijvoorbeeld (vrijwel) nooit op vakantie..... dat is iets waarvoor ik mij niet in de schulden ga steken! Er zijn belangrijker dingen..... die gaan voor! Ik zit er niet mee....natuurlijk vind ik het leuk om eens wat verder weg te kijken, maar ik kan thuis ook vakantie vieren....dat doe ik al jaren! Geen enkel probleem. Ik fiets dan veel, ga dagjes uit en haal een paar keer patat....(dat is voor mij vakantie-eten, normaal haal ik het zelden, maar in de vakantie hoort dat erbij) en ik ga eens op een terrasje een kop thee drinken! Dan heb ik ook een heerlijke vakantie! En ook als het regent voelt het als vakantie! Niet zo gek, want toen ik nog wel met vakantie ging had ik echt altijd veel regen!!😂
Vaak ga ik nog wel een weekje naar Edwin en dat is voor mij ook vakantie! 
Ik ben ook dingen misgelopen doordat ik ziek was..... schoolreisjes vroeger..... ik was er niet altijd bij. Sinterklaas op school....ik was ziek (maar dan kwam hij thuis!).  Mijn broer trouwde....ik lag in het ziekenhuis.  Ik ben gewend dat niet alles kan wat ik zou willen! Gewoon het beste ervan maken en beseffen dat er veel is dat wel kan..... en daar dan van genieten! 

Over een week of 6 ben ik jarig...... dat zal een andere verjaardag zijn dan ik gewend ben! De kans is klein (ik denk zelfs uitgesloten) dat er een goed vaccin is, dus ik haak af. Geen normale verjaardag! Geen visite of heel beperkt en zeker niet iedereen tegelijk! Ik denk dat de meeste mensen in mijn omgeving niet anders verwachten..... het is bekend dat ik voorzichtig ben. 
Ik ging er eerder al vanuit dat ik verjaardagen, Pasen, Sint, Kerst, Oud&Nieuw en nog zo het één en ander op één dag zou vieren........ dat verwacht ik nog steeds.  Ik ga ervan uit dat dit nog zeker duurt tot volgend jaar...... zeker tot de lockdown van dit jaar begon! 

Maar voor iedereen geldt: Kijk naar wat er wel kan en minder naar wat er niet kan. Als je steeds gaat denken  'o wat erg, dit kan niet, dat mag niet' dan maak je jezelf gek! 

Vorig jaar werd ik 65 ...... ik nam mij voor een soort dagboek te maken....dagboek van een 65-jarige, met foto's, krantenknipsels, tekst etc. Het is bijna klaar....... nog 6 weken. En heel veel tekst die ik zou printen laat nog even op zich wachten omdat mijn printer stuk is (en een nieuwe smartphone had even voorrang). Mijn weblog kan ik gebruiken voor veel tekst en de volgorde van gebeurtenissen. Maar veel foto's zijn ingeplakt, veel krantenknipsels ook en natuurlijk gaat veel over het virus. Ik wist van tevoren ook niet dat dit zo'n vreemd jaar zou worden, maar voor het dagboek is het misschien wel leuk.....het is in elk geval anders geworden dan ik verwachtte! 
Wel jammer dat ik het enige huis-aan-huisblad dat we hier nog hebben niet krijg..... dat betekent dus minder krantenknipsels! Ik dacht even dat het niet meer bestond, maar toen ik de planten van vakantiegangers water gaf zag ik hem daar wel! Ik heb hem daar toen lekker buiten zitten lezen. Het is maar een klein blad, maar veel meer dan niks! Het is online ook te lezen, maar dat knipt zo moeilijk uit!


AD-artikel over kwetsbare mensen in coronatijd 


Quote van de dag:



Dinsdag 25 augustus 2020: 

 Kiss and make up-day
Nationale goedmaakdag

2 opmerkingen:

  1. Er gaat veel plezier verloren door de coronaregels, ik snap heus wel dat het voor veel mensen - en speciaal - jongeren vervelend is. Maar voor ons ook.
    Toch probeer ik zo voorzichtig mogelijk te zijn.
    Of het helpt, dat is nog steeds afwachten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is voor iedereen moeilijk, maar alleen maar denken aan wat er allemaal niet kan helpt niet. De reden maakt dat ik er geen probleem mij heb. Als het zonder reden was zou ik er veel meer moeite mij hebben.
    De kans om het te krijgen zo klein mogelijk maken, meer kunnen we er niet aan doen! Of het voldoende is om anderhalve meter aan te houden....ik denk dat het in elk geval helpt. 3 meter is waarschijnlijk nog beter, maar dat is niet te doen.
    Met z'n allen op een kluitje staan is zeker niet slim......als niemand het virus bij zich heeft is er niks aan de hand, maar ja.... dat weet je nooit zeker.
    Jammer dat veel dingen niet kunnen, maar als het weer wel kan is het extra leuk!

    BeantwoordenVerwijderen