Zoeken in deze blog

zondag 16 augustus 2020

Die was raak.

 Het is al een jaar of 40 geleden, ik had net mijn rijbewijs en mijn eerste ritje alleen was even naar Monnickendam (ik woonde toen in Purmerend)..... op de terugweg zou ik gelijk even boodschappen halen op het winkelcentrum vlakbij mijn huis. Het was er druk, erg druk..... er was iets te doen dat veel mensen trok en alle parkeerplaatsen leken bezet..... maar uiteindelijk vond ik er toch nog één.....ik zette mijn auto er achteruit in, zoals ik nog steeds doe.... dat is prettiger met wegrijden, zeker als het druk is. De auto waar ik in reed zou ingeruild worden, de nieuwe was al besteld, de inruilwaarde was al bepaald. 

Toen ik met mijn boodschappen bij de auto kwam was het zo mogelijk nog drukker..... ik kon niet weg omdat er een rij wachtende auto's voor stond.... die wilden denk ik van het terrein af of zochten een plekje..... in elk geval.... ze stonden voor mij. Zodra er een gaatje kwam zette ik mijn auto er al een stukje tussen, dat is dan ook weer het handige van op die manier parkeren. Ineens ging de auto die voor mij stond (nou ja, half voor mij) vol in z'n achteruit om ruimte te maken voor een ander. Erg aardig, maar hij had niet gekeken, anders had hij mij wel gezien. Ik probeerde nog snel ook achteruit te gaan, maar het was al raak! Een flinke deuk. Ed vroeg later of ik niet getoeterd had "Nee, ik riep 'HO', maar dat hoorde hij niet". 
De man bleek verzekeringsagent en zou het regelen, we wisselden adressen uit en het zou goed komen. Dit had ik bij mijn rijlessen niet geleerd en meteen al zoiets bij mijn eerste ritje..... ik wist ook niet precies hoe dat ging. 

Wij lieten de schade even snel in de buurt taxeren om te weten wat we konden verwachten en gaven dat door. De nieuwe auto kwam al snel en bij het inleveren van de auto vertelden wij wat er aan de hand was..... ik vroeg of hij de gegevens van de tegenstander moest hebben, maar nee, dat was allemaal niet nodig, ze zouden vanzelf wel een schade-expert zien. 
Niet lang daarna kwam de rekening van de schade....veel hoger! Ik denk dat ze voor die prijs ook gelijk de schade die er al veel langer zat gerepareerd hadden, die er ook al zat toen de inruilwaarde bepaald werd. Ik belde en kreeg te horen dat er geen expert geweest was en dat ze het te lang vonden duren. "Had dan even gebeld!" 
Ik besloot nog niet te betalen, want nu zou de verzekering wel eens moeilijk kunnen doen. 

Bericht van de verzekering..... allebei schuldig, allebei de verzekeringen betaalden de helft van alle schade en allebei waren wij dus onze no-claim kwijt. Dat is lekker..... hoe kan ik nou deels schuldig zijn als ik stil stond? Ik had zelfs de handrem erop! 
Onze verzekering liep niet via mijn broer (die ook verzekeringsagent was) omdat Ed die verzekering al had voor hij mij leerde kennen, maar we zijn toch naar broer gegaan voor advies en hij heeft er nog een hoop werk aan gehad. Eerst vroeg hij aan de tegenstander wat hij had opgegeven, maar die wilde dat niet vertellen. Toen nam hij contact op met de verzekeraar van de tegenstander met dezelfde vraag en die gaven die gegevens wel.
Hm.... de man had gezegd dat we allebei reden..... die had blijkbaar een heel grote duim waar hij dat uitgezogen had. Hij heeft mij nooit gezien, dus hij kon niet eens weten of ik wel of niet reed. Maar ik stond echt stil, ik stond te wachten tot ik verder kon....als hij vooruit gegaan was had ik er helemaal tussen geschoten....maar ja, hij ging achteruit i.p.v. vooruit en volgens mij is hij dan altijd fout bij een aanrijding. Nou had de verzekering zelf maar aangenomen dat ik achteruit reed...... dat is knap met schade aan de voorkant, dat was echt onmogelijk. Als er een expert geweest was had die wel gezien dat ik nooit achteruit gereden kon zijn, de schade zat rechtsvoor. 

Gelukkig kwam het goed, er bleek een getuige te zijn en dankzij mijn broer kregen we na 9 maanden ons geld! Pas toen heb ik de garage betaald, want ik denk dat het anders gelopen zou zijn als die normaal zouden hebben gedaan. Het was ook wel onze laatste auto daar. Zij waren erg snel met repareren en dat zonder even contact op te nemen....niet netjes. 

Ik heb er wel van geleerd dat het altijd beter is om meteen te vragen of er getuigen zijn, zodat die ingeschakeld kunnen worden als dat nodig is. En toen ik zelf vlak voor mij een aanrijding zag gebeuren ben ik ook een tijdje blijven wachten voor het geval ze mij nodig hadden. Bijna was mijn auto toen ook geraakt, dus ik zat daar wel even met trillende benen. 
Aan de overkant had iemand getankt en draaide voor mij de weg op, maar kon geen snelheid maken blijkbaar en hij draaide weer door naar de andere weghelft.....over de busbaan waar net een bus aan kwam die de auto raakte en samen kwamen ze mijn kant op (tijdens het remmen raakte de bus uit zijn baan)! Ook toen kreeg ik hem niet snel genoeg in zijn achteruit, maar ik stond wel snel stil....... ik denk dat er een halve meter tussen  mij en die andere auto met bus zat. Pffffff, ik was op weg naar een feestje, maar voelde mij ineens niet feestelijk meer. 

Quote van de dag:


Zondag 16 augustus 2020:

 Internationale achtbanendag
Internationale zwaai naar de surveillancecamera's dag
Sterfdag van Elvis Presley
Dag van het hunebed


2 opmerkingen:

  1. Poepoe, het gaat soms maar netaan goed>
    Schade aan de auto kan beroerd uitpakken, zols bij jou die keer.
    We hebben ook van die akkefietjes meegemaakt. Niet willen dokken, bang voor de no-claim, en soms gewoon eigenwijs en brutaal. Smoesjes bij de vleet. Een of meer onafhankelijke getuige kan je dan redden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, ze kunnen lekker dwarsliggen. Ik was toen nog naief genoeg om te denken dat een verzekeringsagent dat wel goed zou regelen. Heel flauw dat hij niet wilde zeggen wat hij doorgegeven had.
    Voor hem maakte het niet uit....half schuldig of helemaal schuldig, zijn no-claim zou hij kwijt zijn en schuldig was hij hoe dan ook, want hij reed achteruit.
    En dan die garage die echt veel te snel was.... dat helpt ook niet mee.
    Die bus was doodeng..... die auto reed vlak voor mij, maar doordat hij geen snelheid maakte reed ik ook niet hard..... toen hij ineens ging draaien en die busbaan opreed was ik dus al dichtbij, maar reed gelukkig niet hard.....pfffff, je ziet het op je afkomen, maak kan niet van vooruit meteen in z'n achteruit.....eerst stilstaan.....en dat was net op tijd.... zij stonden iets later stil, maar dat scheelde maar heel weinig. Geen gewonden..... de bestuurder stapte meteen uit zijn auto en de bus in. Maar dat had echt heel anders kunne aflopen.
    Verder heb ik alleen een keer een aanrijding met een blok beton gehad....van die blokken die op de stoep staan zodat je de stoep niet oprijd..... deze stond erg dicht bij de rand....het was donker toen ik wegreed en het was niet aan mijn kant, dus niet zichtbaar vanaf mijn plaats... de bocht even te krap..... dat gaf wel een raar geluid. Gelukkig toen nog all-risk verzekerd.... alleen een klein bedrag eigen risico en na tientallen jaren schadevrij (35 of zoiets) ging mijn no-claim er niet af.... dat is ooit veranderd..... na lang schadevrij rijden bouw je een buffer op..... ben je het niet meteen weer kwijt. Eerst was dat wel zo.
    Voortaan ga ik altijd kijken of er getuigen zijn en vragen of ze mij willen helpen als dat nodig is.
    Een andere keer dat een auto vlak voor mij schade kreeg kwam het door op hol geslagen koeien...... ook eng...... mijn auto had niks, maar ze stonden er middenin.

    BeantwoordenVerwijderen