Zoeken in deze blog

zaterdag 22 augustus 2020

Muziek en meer.

Eerst maar eens een paar foto's van donderdagavond: 




Vrijdagavond begon de kapel weer en ik besloot het te proberen. De kapelavond vind ik toch een wat rustiger avond dan de fanfareavond, dus leek het mij beter om hier mee te starten. 
Het blazen zelf viel mij niet tegen, geen kramp in mijn kaken, wel wat weinig adem, maar dat merkte ik  met andere dingen ook al. Ik zat half te slapen en was een beetje duizelig, dus ben ik in de pauze naar huis gegaan. Thuis heb ik nog de tv aangezet en een fles drinken neergezet, maar daarna was ik snel in dromenland......ik heb geen tv gezien eigenlijk. Hoewel het wel weer gezellig was, was het dus wel wat veel voor mij. Ik weet dan ook niet of ik volgende week weer ga, dat zie ik volgende week wel weer. Het is in elk geval goed om het geprobeerd te hebben. Sowieso denk ik dat ik nog niet 2x per week moet gaan, dat is erg veel van het goede nog. Het hangt er ook vanaf hoe ik mij vandaag voel..... ben ik extra moe dan was het teveel voor mij. 
Voor corona begon kostte het mij vaak ook al moeite, er waren periodes dat het wat beter ging, maar vaak was het toen ook teveel. Ik hield er vaak de rest van de dag al rekening mee door 's middags te slapen...... dat wil ik nu niet meer...... een keertje 's middags slapen is geen ramp, maar ik wil daar geen gewoonte van maken. Ik kan steeds meer, ik ben aan het opbouwen, maar ik moet niet teveel willen.
Toen zat ik nog in het ritme en vond ik dat ik er moest zijn, nu ben ik zo lang niet geweest en is alles anders door corona.... nu wil ik voldoende opgeknapt zijn voor ik er weer naartoe ga!
Mijn eerstvolgende bezoek aan de diabetesverpleegkundige is over een week of 7 (een week eerder bloed prikken)...... dan weet ik meer, dan weet ik of het met mijn suiker net zo goed gaat als ik denk..... dan wordt ook mijn HbA1c gemeten en dat is een soort gemiddelde over de afgelopen maanden. Ik meet zelf natuurlijk niet dag en nacht.... maar als ik meet ziet het er veel beter uit dan voor ik dit medicijn kreeg. Ik ben benieuwd! Dan wel even melden dat de vermoeidheid wel lang aanhoudt. Ik ben nooit onvermoeibaar geweest, als kind al niet..... en ik wordt ouder..... maar toch.....het duurt lang. Ik heb daar wel ideeën over..... de periode met de hoge dosering van een ander medicijn heeft mij geen goed gedaan en dat heeft te lang geduurd en mij uitgeput...... en datzelfde medicijn gebruik ik al bijna 16 jaar (maar een veel lagere dosis gewoonlijk) en kan de opname van B12 verhinderen..... dat kan ook een oorzaak zijn. Helaas wordt dat niet standaard gemeten, wat naar mijn gevoel beter zou zijn bij mensen die dat medicijn al wat langer gebruiken. Eens in de 2 of 3 jaar kan ook, een tekort heb je niet van de ene dag op de andere.  Ik heb wel eens gevraagd waarom het niet standaard gemeten wordt, maar een arts zei mij toen dat een tekort maar zelden voorkwam. Ik vraag mij dan weer af hoe ze dat kunnen weten als ze niet meten....... de klachten bij een tekort zijn niet duidelijk omdat die klachten ook bij heel veel andere problemen voorkomen..... vermoeidheid is er één van.... dat is geen klacht waarbij meteen alleen aan een B12 tekort gedacht wordt. Zelf extra innemen heeft niet veel zin als het door dat medicijn komt, want dat verhinderd de opname (via voeding/mond)..... dus dat werkt niet of maar weinig... en bij een evt. test zorgt het voor een vertekend beeld. 
Misschien dat het nieuwe medicijn vermoeidheid veroorzaakt...... daar heb ik dan vrede mee, want verder lijkt het goed te werken en dat is ook wat waard. Liever moe van dat medicijn dan van te hoge suikers.
En het kan misschien ook een reactie zijn op de verlaging..... ik merk aan meer dingen dat mijn lichaam moet wennen aan de betere waardes. Ideeën genoeg...... de waarheid weet ik ook niet! 
Maar ik ben in elk geval nog steeds van plan om niet veel meer te doen dan ik kan..... van iets meer bouw ik op, van veel meer breek ik af! 

Voor wie meer over B12(-tekort) wil weten: KLIK 

Maar ik heb weer ruim voldoende fruit in huis.....


Dit was voor 5 euro: 2 mango's, 1 ananas, 5 pink lady appeltjes, pond pruimen, pond pitloze witte druiven, 1 watermeloen.
Veel gaat in de blender, een deel vries ik in, vaak als ijsblokjes, een deel vermeng ik met yoghurt en melk heerlijk, dat is al een maaltijd! Als ik daar veel van heb vries ik dat ook in en een deel van het fruit eet ik gewoon uit de hand! !
Ik heb maar een heel klein blendertje, maar het gaat prima!

 Ik mag niet meer dan 2 stukken fruit per dag...... natuurlijk geldt voor aardbeien e.d. per portie. Ik neem de laatste tijd wel eens iets meer..... ik kan beter zondigen met fruit dan met snoep denk ik dan maar. En ik let wel op welk fruit het meeste suiker bevat. 

Wat is het nu heerlijk buiten! Zaterdagochtend, heerlijk fris, de deur stond open en frisse lucht stroomde naar binnen...... ik kwam helemaal bij! Na een half uurtje moest de deur dicht omdat het regende. Het regende naar binnen, dus hij moest echt dicht, jammer...... maar we zijn waarschijnlijk nu echt van die hitte af! 


 


                                       Quote van de dag:


Zaterdag 22 augustus 2020:

 Internationale vuurtorendag 
Earth overshoot day
Wees een engel dag
Internationale dag voor slachtoffers van geweld op basis van religie
Prinsengrachtconcert
( en ik schrijf het er maar weer eens bij...... het meeste gaat niet door (of aangepast) i.v.m. corona, dus wil je ergens naartoe check dat dan eerst!)

2 opmerkingen:

  1. Ook niet-diabeten voelen de jaren min of meer. Leeftijd zal zeer zeker een rol spelen, misschien ook de hoeveelheid medicijnen die hun bijwerking hadden. Lijkt me logisch. En dan de warmte, misschien een grotere tol eisend dan we beseffen.
    Jammer natuurlijk, je had gehoopt op een snellere vooruitgang, dat begrijp ik best.
    Buiten is het heerlijk, ik heb al heel wat weggeknipt en gerooid. Helemaal goed komt het niet meer met sommige planten maar de regen was lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, leeftijd speelt zeker een rol, daar valt niet aan te ontkomen en de warmte ook, want daar kan ik echt niet tegen.
    Medicijnen mogelijk ook.... het kan allemaal, maar het voelt alsof dit toch niet helemaal klopt en ik vind dat ik dit wel moet melden bij mijn volgende bezoek aan de diabetesverpleegkundige.
    Het is heerlijk vandaag. Hier wel veel buien, maar dat vind ik niet zo erg. Vandaag een rustdag...... de fut was eruit. Ik heb de hele dag mijn nachthempie aan gehouden, lekker!
    Zo'n dag had ik even nodig!

    BeantwoordenVerwijderen