Zoeken in deze blog

maandag 31 augustus 2020

Blij ei

 Zondag mocht ik bij iemand klederdrachtpoppetjes ophalen, voor mijn poppenhuis. Iemand had mij attent gemaakt op die advertentie en toevallig ken ik degene die het aanbood ook vrij goed. 
Het waren er veel, in alle soorten en maten. Slechts 3 waren er duidelijk te groot


.... een paar een twijfelgeval..... ietsje aan de grote kant, maar dat valt niet op als ik ze op de juiste plaats neerzet. Bij één is de jurk veel langer, waardoor ze zweeft en dus nog groter is..... daar moet ik nog eens goed naar kijken.



Dan is er nog een kantklossend vrouwje aan een tafel, erg leuk en die is er ook in miniformaat.....of ik die gebruik weet ik ook nog niet. Vooral de grootste vind ik wel erg leuk, maar ik moet er een plekje voor zoeken, want net als mijn eigen huis is mijn poppenhuis ook erg vol. 

 





Dan zijn er wat 'kindpoppetjes'....waaronder een paar heel schattige en de rest is de perfecte maat voor een 'volwassen' pop.








De één wel iets meer geschikt dan de andere, maar zeker bruikbaar. Ik heb ondertussen zoveel poppen dat ik ze niet allemaal tegelijk gebruik, ik kan het leuk afwisselen. Ik heb besloten dat de meeste poppen hun klederdracht aan mogen houden..... dat is buitenlandse visite die even langskomt of zoiets. Bij een enkeling is dat lastig, zoals die met die te lange jurk, daar moet ik in elk geval iets aan doen wil ik die kunnen gebruiken..... maar dat komt wel een keer. 

Eén popje is eigenlijk te klein.... dat is het niet snel, maar dit is een ukkie met een snor 😂, dus het kan geen kind zijn en hij is echt te klein voor een kleine volwassene.  Misschien kan ik daar wat aan doen, maar anders is hij voor de weggeef, samen met de te grote poppen. Dus als er bij mijn lezers iemand is die klederdrachtpoppen spaart meldt het dan!. Gratis af te halen (of ik breng het even langs). Een echte verzamelaar mag de twijfelgevallen ook hebben.... als ik toch nog niet zeker weet of ik ze gebruik en iemand anders wil ze erg graag..... dan komt dat wel goed! En ook die ik wel kan gebruiken... een verzamelaar mag er best wat meer, ik heb er nu zoveel. 

Ik kan wel iemand met een poppenhuis die misschien nog wat poppen gebruiken kan, met of zonder klederdracht, dus als ze wil mag ze komen kijken of r wat bij zit. 

Ik had in elk geval een leuke zondag! Eerst ophalen, onderweg kwam ik nog iemand tegen die ik lang niet gezien had, dus lekker even bijgepraat en toen naar de gulle geefster. Daar natuurlijk ook even gepraat en weer thuis lekker alles uitzoeken.... alles goed bekijken. Heerlijk!

Er zat ook een hertje bij, die kan ik ook wel gebruiken (ik had al paarden, eenden, vissen, vogels, bijen en honden.... een (klein) hertje kan er ook wel bij, leuk om af te wisselen!). En een eekhoorn.... erg leuk, maar die is te groot.......  dat zou voor mijn poppenhuis een reuze-eekhoorn zijn, doodeng met die scherpe tanden 😁.. die gaat bij de weggeef.  

Echt op zoek naar poppen ben ik niet meer, vooral niet naar kindpoppen...... hoewel ik toch altijd even kijk op rommelmarkten en kringloopwinkels. Ik koop dan alleen nog de heel mooie of bijzondere. 
En hier zaten nu een paar echt leuke bij..... die hou ik in elk geval..... compleet met hun kleding! Te leuk om dat te veranderen (vind ik bij de meeste poppen eigenlijk, maar vooral bij die kleintjes).

Volwassenpoppen (max 18 cm..... als ze erg mooi zijn mag een cm. langer ook nog wel, maar niet langer).... hoop ik te kunnen vinden met beweegbare gewrichten.... zoals bij Actionman. Ik heb er eentje...... die kan ik dus leuk in een stoel zetten, die andere poppen niet....die zitten met de benen recht naar voren....geen gezicht! Dat kan voor de kindpoppetjes wel, maar niet voor de grotere. Die ene die ik heb zit keurig met zijn benen naar beneden en heeft een kind opschoot dat hij goed vasthoud, want zelfs zijn polsen kunnen bewegen..... dat is echt perfect. Voor de kleinere poppen mag dat natuurlijk ook, maar voor die grotere is dat extra leuk, als ik zoiets tegenkom koop ik het (uiteraard alleen voor een normale prijs!). Daar let ik nu dus wel op. Ik heb allerlei stijlen door elkaar..... poppetjes met een groot rond gezicht, poppetjes met een heel klein smal hoofdje..... houten poppetjes, stoffen poppetjes.... het mag bij mij allemaal door elkaar! Poppetjes kleiner dan 15 cm zijn kinderen en die kunnen vrijwel elk formaat daaronder hebben. Zijn ze echt piepklein dan dienen ze als speelgoed voor de 'kinderen'. Dus ook minibeertjes, balletjes, piepkleine autootjes etc. zijn bruikbaar.... als speelgoed. 

Het moet wel goed zijn, maar hoeft zeker niet perfect te zijn. Een kleine afwijking in de maat, een foutje tijdens het maken, een klein mankement..... niet erg, zolang het maar niet al te erg wordt! Een pop die een been mist kan ook nog wel.....  ik zou toch wel een rolstoel willen maken dan, ik weet alleen nog niet hoe. Een rollator, een bolderwagen, kinderwagen...... allemaal leuk, maar lastig om zelf te maken denk ik, maar misschien kom ik zoiets nog wel tegen als de rommelmarkten weer beginnen..... als het te klein is is het speelgoed voor de kleintjes. 
Zelf maken, dingen gebruiken die er niet voor bedoeld zijn, snuffelen op rommelmarkten, dingen krijgen..... allemaal leuk. Leuker nog dan alles kant en klaar kopen! Dan is het misschien wel perfect op maat en stijl, maar dan heb ik minder lol! 
 Ik heb al vaak dingen gekregen van mensen die er eigenlijk vanaf wilden, maar weggooien zonde vonden.... en daarom blij waren dat ik het wilde. 

En verder zoek ik altijd spulletjes. Ik let daarbij iets minder op het formaat..... het moet natuurlijk niet veel te groot of te klein zijn, maar het hoeft niet exact de maat te zijn, ik meet het niet na.....als het er acceptabel uitziet vind ik het prima.  
Ik heb letterkastspullen die er heel goed bij passen (o.a. een koperen fonduepan) en gummetjes in de vorm van een broodje hamburger (is wel een big Mac, want ietsje groot) en een beker Cola met een rietje...... dat vind ik leuk, dingen die er niet voor bedoeld zijn. Aan de muur een telefoon (is een aansteker). Kerstspullen kunnen soms ook en paasversiering.... als het maar klein is. Wat Barbie-accessoires ....die kunnen ook..... hoewel de Barbies zelf te groot zijn zijn de spulletjes vaak prima.... telefoon, tasjes, koptelefoon, reiskoffer, handdoekjes etc..... allemaal leuk.  Oude sleutelhangers zijn vaak goed voor boodschappen..... pakjes boter, flessen, kaas, zakje nootjes etc. Die oude sleuterhangerverzamelingen zit heel wat bij! 
Meubels zijn wat moeilijker....... tafels en stoelen moeten toch wel ongeveer het juiste formaat zijn. Ik heb een prachtige keuken gekregen, wel wat te klein, maar als de hoogte goed is vind ik dat geen probleem.... en dat los ik dan op door het op een verhoging te zetten. Eigenlijk is het dan wel prettig dat het iets te klein is, want dan is het ook minder diep en dat neemt dus minder ruimte in. Een te kleine tafel kan nog een bijzettafel zijn en wat andere te kleine meubelen heb ik op de kinderkamer gezet, dan past het weer wel...... maar sommige dingen moeten gewoon goed zijn (of met aanpassingen goed te maken). 

De laatste tijd doe ik niet zo veel aan het poppenhuis, vnl. kleine klusjes, maar ik heb nog ideeën genoeg!  Ik heb nu nog zoveel andere dingen te doen die ik belangrijker (maar minder leuk) vindt, waardoor ik mij beperk tot de kleine klusjes. 

Ik kijk dus vooral naar poppen met beweegbare gewrichten en verder minispulletjes als schilderijen e.d. voor aan de wand, boeken, stukje grasmat (van de modelbouw), mini-gereedschap en huishoudspullen (stoffer en blik bijv.), een muzieklessenaar en instrumenten (een mooie saxofoon heb ik al), plafondlampen/schemerlampjes (ze hoeven het niet echt te doen) en nog heel veel meer leuke dingen.  Knutselmateriaal zoals stukjes triplex, roerhoutjes, ijslollystokjes, stoffen, klei, kleine steentjes.... er is zoveel waar iets leuks van te maken is! 
 Ik kreeg eens van iemand een zwart halsbontje, daar heb ik pruiken, baarden en snorren van gemaakt..... een andere kleur zou ook leuk zijn. 
Ik maak brillen en kledinghangers van paperclips, er is zoveel leuks te bedenken. Ik bedenk ook wel eens klussen die te moeilijk zijn..... die ik niet even tussendoor kan doen, maar soms bedenk ik dan later dat het ook simpeler kan. 

Ik heb best al veel...... maar het is zo leuk om het af te wisselen..... in september zet ik weer pompoenen neer, daarna is Sinterklaas aan de beurt.... vervolgens mag de kerstboom er staan en de slee (is eigenlijk voor in de kerstboom, maar het perfecte formaat). Vorig jaar had ik met mijn verjaardag het poppenhuis versierd met slingers met minivlaggetjes. Zo is er altijd wel wat te bedenken. 

Dus als iemand kleine spulletjes heeft en er vanaf wil..... ik wil ze graag. Ga nou niet meteen de hele zolder overhoop halen.....  je komt het misschien wel een keer tegen! 😃 
Soms hebben mensen spulletjes waarvan ze ook niet goed weten wat ze er mee moeten doen......  meld het mij! Alleen als je er echt vanaf wilt natuurlijk. Misschien sta je op het punt om het in de kliko te gooien..... niet doen! 
Ik wil niemand spullen aftroggelen, dus echt alleen als je het zelf wil! Ik wil niet al te hebberig zijn, maar ik vind het zonde als het weggegooid wordt, vandaar mijn oproep. 

Ooit had een buurvrouw doosjes met kleine rommeltjes en ik mocht uitzoeken...... dat werd heel veel..... een glazen fruitschaal, een gebreide trui (paste de moederpop precies), een tuinbeeld, een wandrek met borden, een babypopje, kleine houten eendjes en een houten vogeltje, een vogelkooitje met vogel, vaasjes en prulletjes om op de kast te zetten...en nog veel meer, ik mocht alles hebben wat ik wilde....luilekkerland! 

 In elk geval gooi ik niks weg als ik iets krijg waar ik niks aan heb, ik bewaar het tot ik een liefhebber vind! 

Quote van de dag:



Dinsdag 1 september 2020:

Werelddag voor brief schrijven
Dag van de aanvoegende wijs
Duurzame dinsdag
Wereldgebedsdag voor de zorg voor de schepping





6 opmerkingen:

  1. Je moet er van houden. Door jou weet ik dat deze hobby leeft onder onder veel mensen.
    Geen kleine rommeltjes hier, alleen paperclips en punaises die ik zelf gebruik maar als ik wat tegenkom houd ik het apart, ik weet dat je een poppenhuisvrouw bent.
    Zo blij te zij is natuurlijk fijn, het geeft een goed gevoel!Probeer het zo lang mogelijk vast te houden

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Van jou heb ik al eens een tas vol knutselmateriaal gekregen, daar heb ik al heel wat mee gedaan!
    Het is een leuke hobby en juist omdat mijn vader het huis gemaakt heeft vind ik het extra leuk.
    Er zijn zelfs speciale poppenhuiswinkels, maar dat is dan allemaal keurig op schaal en kleiner spullen dan ik heb, maar wel erg mooi! Maar toch....het zelf knutselen en zoeken geeft meer voldoening.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zelf voel ik er niets voor maar ik kan me voorstellen dat het eigen geknutsel leuker is, meer voldoening geeft. Dat dat eigenlijk de hobby is.
    Een klein beetje deed ik het voor de dochters, behangen en vloerbedekking aanbrengen. Lees: met kleurig kastpapier. :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Met kastpapier kon dat heel goed, want het was behoorlijk stevig!!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ja, die is er nog steeds, dat werkt het beste!

    BeantwoordenVerwijderen