Zoeken in deze blog

zondag 6 december 2020

Deventer koek (?) en andere dingen van vroeger

 Mijn moeder was vroeger gek op een soort koek die vaak op kermissen verkocht werd. Volgens mij heette dat Deventer koek, maar het lijkt niet op wat er nu Deventer koek genoemd wordt. 
Wat ik mij er van herinner is dat het wat klef was, alsof het nog niet helemaal gaar was. Het was wel vrij stevig en het waren repen koek, nogal bleek van kleur dacht ik. Ik kan er niets over vinden, weet iemand wat ik bedoel? En of dat nog te koop is? Ik dacht dat ik het vroeger ook wel lekker vond, maar misschien nu niet meer, we zijn nu natuurlijk meer verwend. 
Het lijkt dus totaal niet op ontbijtkoek! 


Ze was gek op zoet, maar gruwelde van vet. Ik gruwel wel van vette randjes aan vlees en ik ben ook niet gek van vette jus, maar er zijn toch zat vette dingen die ik wel lust, dus dat heb ik niet van haar geërfd. Ook ben ik minder gek op zoet. O, ik ben gek op chocola en ijs..... o ja en drop, maar ik heb nooit suiker over de worteltjes en doperwtjes gedaan, zoals mijn moeder wel deed. Ze was ook gek op aardbeien.... ik vond ze vroeger niet lekker...totdat ik ze zonder suiker ging eten, toen proefde ik de smaak pas echt en vond het heerlijk! Slagroom heb ik ook het liefst zonder suiker.... ik heb nog geen kant-en-klare spuitbussen slagroom ontdekt zonder suiker.... misschien in Duitsland, maar daar kom ik niet vaak.
Mijn vader was gewend sla met suiker te eten..... jakkes.... maar verder was hij geen zoetekauw. 

Waar mijn moeder ook gek op was was Mekka..... 



....met hazelnoten en rozijnen. Dit schijnt echt niet meer te bestaan, jammer! Hier hou ik ook wel van!

 Eigenlijk eet ik zelden toetjes..... ik lust alle soorten, maar vooral op ijs ben ik erg gek. Andere toetjes vind ik ook lekker, maar eigenlijk heb ik die liever als tussendoortje (ijs is natuurlijk altijd lekker, op elk moment van de dag) en dat doe ik maar zelden.  Als het eten mij lekker gesmaakt heeft vind ik het jammer om er iets zoets achteraan te nemen.... en als ik eenmaal iets zoets neem dan blijf ik trek houden in zoet! Nou mag ik natuurlijk niet teveel suiker en kunstmatige zoetstoffen wil ik liever niet, dus daarom neem ik niet vaak toetjes. 
In mijn jeugd was het toetje vaak broodpap of beschuitpap........ een mooie manier om van oud brood of beschuit af te komen en ik vermoed dat het toetje ook was om voldoende melk binnen te krijgen. 
Er ging altijd een flinke schep suiker overheen, wat het naar mijn idee niet echt lekkerder maakte. 
We hadden ook wel eens pudding, volgens mij op zon- en feestdagen. Een mooie pudding uit de puddingvorm....... en voor mij was er een speciale puddingvorm.... een klein haasje. (ik verwend? 😂 Viel volgens mij wel mee en bovendien denk ik dat het mijn broers niet uitmaakte of het in een mooie vorm was of niet). Prachtig vond ik dat haasje! 
Griesmeelpudding was er ook wel eens, niet iedereen was daar even gek op (Griezelpudding) en soms maakte mijn moeder Haagse bluf (wat ook mierzoet was). 
Saroma hadden wij ook wel eens, maar volgens mij niet vaak. Vla wel..... toen was er alleen nog vanillevla en chocoladevla. 

Nu zijn er vooral kant-en-klare toetjes, de één nog lekkerder dan de ander, maar een nadeel is natuurlijk dat je niet zelf kan kiezen hoeveel suiker je erin wil. Veel dingen zijn soms lekkerder met wat minder suiker...... het zoet moet niet zo opvallend zijn dat ik de rest minder proef. 
Misschien maar weer eens zelf custardvla maken (maar dan met weinig of geen suiker)..... dat vond ik ook altijd erg lekker. 

Lang geleden had ik tiramisutoetjes na de maaltijd.... Edwin was er met zijn toenmalige vriendin en we waren allemaal gek op tiramisu, dus ik zette die bakjes op tafel. "Er beweegt iets in" werd er gezegd..... ik zag niks. Ik tikte er tegen en ik hoorde een raar geluid, alsof er iets in fladderde. Ik zag het nog steeds niet, maar hoorde het wel en we hadden geen van allen meer trek in een toetje. Ik belde de winkel.... nou ja, niet de winkel zelf (dat bleek niet mogelijk), maar het bedrijf. Ik legde het uit en vertelde uit welke winkel ik ze had. Ik zei er meteen maar bij dat ik mijn geld niet terug hoefde want de rit ernaar toe was duurder dan de toetjes, maar dat het misschien handig was om ze in die winkel even te laten controleren of er meer toetjes waren met bewoners. 

Ik kreeg als antwoord dat het uit de schappen gehaald zou worden, prima! Maar ik heb heel lang geen tiramisu meer gegeten en toen ik het weer at was het een ander merk. Het is al jaren geleden, maar bij tiramisu moet ik er nog steeds aan denken.... als ik het hoor of lees.... ik denk altijd aan dat geluid. 

Quote van de dag:


Maandag 7 december 2020: 
 Nationale vrijwilligersdag
Walt Disneydag
Verjaardag Amalia
Internationale dag van de burgerluchtvaart
Pearl Harborherdenkingsdag 
Dag van de BOA
Dag van de rail

4 opmerkingen:

  1. Maar wat zat er nou in dat toetje??

    Suiker kregen we weinig, vet ook niet veel. Gelukkig kookte mijn moeder met voldoende zout, ook yomst, ei en radijs werden licht bestrooid. Lekker.
    Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Geen idee, maar het klonk of het vleugels had.
    Vet kregen wij ook niet veel, maar suiker werd rijkelijk mee gestrooid.
    Zout werd wel gebruikt, maar niet overdreven. Inderdaad over het ei.... dat doe ik nu niet meer. Ik gooi nergens zout in of over.
    Mijn oma at zout op brood... een dikke laag.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat had ik ondersteboven gekeerd.☻
    Ik reageer nu anoniem omdat er iets verkeerd was gegaan net klikken

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hihihi, zij was de enige die het lustte.
    En nu gaat het klikken weer goed hahaha

    BeantwoordenVerwijderen