Zoeken in deze blog

dinsdag 29 december 2020

maandag

 Edwin had zaterdag ook een gebraden kip meegenomen, die heb ik zondag vakkundig geamputeerd...... hij ligt nu in delen in de diepvries (nadat ik natuurlijk zondag er al van gegeten had, hij is heerlijk). Ik heb meer dingen ingevroren, er was weer wat ruimte en zo kan ik lang genieten van al dat lekkers. 
Het weer was een stuk beter, de zon kwam af en toe zelfs door, nu was het wel lekker wandelweer en ik liep mijn rondje weer. Regen hadden we echt niet meer nodig, er lag nog genoeg!



Het jaar loopt op z'n end.......  het begon zo normaal, maar al snel werd alles anders.
De jaarwisseling zal ook anders zijn.... zonder vuurwerk! Geen grote groepen bij elkaar, alles zal anders zijn. Het vuurwerk zal ik alleen om 12 uur een beetje missen. Vroeger barstte het om 12 uur los...... overdag zo nu en dan wat rotjes, maar nauwelijks meer. Nu knalt het het hele jaar regelmatig. In de laatste week werd het steeds erger de laatste jaren en vanaf dat het verkocht mocht worden knalde er al veel. Ik vond dat altijd zo jammer....... mensen hebben het over een vuurwerktraditie, maar de traditie is pas om 12 uur 's nachts. Een enkele knal eerder vind ik niet zo'n probleem, maar zoals het de laatste jaren vaak was op sommige plekken vond ik niet leuk.....ik was eens ergens waar ik geen verschil hoorde toen het dan eindelijk 12 uur was, zo was het de hele dag al...... zo jammer. 
Het knalvuurwerk vind ik toch al niet echt leuk, maar om 12 uur heeft het wel iets..... ineens al die knallen, best leuk en van mij mag het dan de hele nacht, die ene nacht per jaar. Helaas blijft het niet bij die ene nacht! Voor dieren is die ene nacht natuurlijk vaak ook niet fijn (de honden van Edwin vinden het geen enkel probleem), maar als het bij die ene nacht blijft dan kan je je er op voorbereiden..... er bestaan middelen waar dieren rustig van worden, je weet wanneer je ze binnen moet houden, er valt vaak wel iets te regelen.... al helpt het niet bij elk dier, maar ja...... die dieren hebben meestal ook angst voor onweer en dat kan je niet van tevoren regelen. Ondanks het verbod is er al heel wat afgeknald en zijn er al dieren overstuur geraakt..... als ze nog niet bang waren zijn ze na een slechte ervaring vaak levenslang bang. Als er aldoor geknald wordt kan je moeilijk je hond wekenlang niet uitlaten...... het is bijna niet te ontlopen soms. 
Wel jammer dat veel mensen het blijkbaar nooit goed genoeg vinden en illegaal vuurwerk kopen..... hardere knallen en vaak gevaarlijk. Vaak schade door vuurwerk, gewonden.......  de traditie al verknald door al veel eerder veel af te steken...... alles bij elkaar hoeft het van mij niet. Een georganiseerd vuurwerk vind ik dan toch beter als dat schade en verwondingen kan voorkomen. Nu is dat wat moeilijk, omdat dan teveel mensen gaan kijken en op een kluitje gaan staan, maar voor andere jaren ben ik er voor! Ik weet dat er altijd mensen zullen blijven die illegaal vuurwerk kopen, die vinden dat het niet hard genoeg kan en die bewust schade aanrichten...... daar is geen kruid tegen gewassen, maar als er een verbod is zijn ze wel met elk vuurwerk (met uitzondering van het hele lichte vuurwerk, kindervuurwerk, F1) in overtreding, dat is wel duidelijker. En zelfs het lichtste vuurwerk is in verkeerde handen gevaarlijk. 
Siervuurwerk overdag afsteken heb ik nooit begrepen!




Maar goed, het wordt dus wel een andere jaarwisseling. Ik ben thuis, alleen.... ik vermaak mij wel! 
Bijna het hele jaar was al raar en dat zal in het nieuwe jaar nog even doorgaan..... het vaccin moet uitkomst brengen, maar het duurt even voordat iedereen die het wil gevaccineerd is. Jammer dat veel mensen het niet willen, het maakt dat het virus meer kans krijgt te overleven. Helemaal uitbannen zal toch al moeilijk zijn, maar met teveel mensen die het niet willen is het moeilijker. 
Afwachten maar wat het nieuwe jaar ons brengt..... ik ga er toch vanuit dat het een beter jaar wordt..... ik zie geen reden om van het tegendeel uit te gaan.









2 opmerkingen:

  1. Dat vuurwerk, volkomen ontaard de laatste jaren. Maar eerlijk gezegd was het vroeger ook al gevaarlijk in handen van aangeschoten mannen die er slordig mee omgingen, ik herinner me enkele nare verwondingen hier en daar. Zonde van de pret.
    Hier werkt het verbod niet slecht, tot nog toe. Veel
    minder knallen dan anders.

    Lekker eten is hier ook nog aan de orde, de diepvries is goed voor een volgend maaltje op nieuwjaarsdag.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vroeger werd er ook niet altijd goed mee omgegaan, dat klopt, maar er was gewoon veel minder vuurwerk van tevoren.
    Vnl. rotjes, gierende keukenmeiden en voetzoekers.....ook niet veilig.
    Er was over het algemeen geen geld voor een tas vol, dus op is op.
    De laatste jaren zag ik vaak nog jonge kinderen (te jong om het zelf te kunnen kopen) met tassen vol rondsjouwen. Zonder toezicht van ouderen. Dat kan al niet met het kindervuurwerk, laat staan met het wat zwaardere spul.
    Ik ben zelf niet van het afsteken, maar heb het toch een jaar gedaan, omdat ik vond dat ik dat voor Edwin moest doen.
    Hij kreeg zelf niks in handen en het werd afgestoken na 12 uur! (Zodra ik iets afgestoken had rende ik naar binnen.... de held). Het waren wat babypijltjes, ik gaf er niet veel geld aan uit.
    Hier ook wel minder vuurwerk dan anders om deze tijd, maar wat ik hoor is het zwaardere werk, ik vermoed illegaal en sowieso overgehouden van vorig jaar of in het buitenland gekocht. Ook zo lekker..... overgehouden vuurwerk onder bed bewaren of zoiets. En als je overhoudt heb je dus teveel gekocht.
    Zoveel geld als sommige mensen aan zoiets uitgeven..... onbegrijpelijk! Het zijn vaak geen normale hoeveelheden meer.
    Als je zelf aansteekt heb je minder tijd om te genieten van al het vuurwerk dat te zien is. Ik geniet volop van wat er de lucht ingaat. Als ik thuis ben kan ik het vuurwerk van Purmerend en soms nog verder weg vanaf de bank zien...... prachtig. Nu dus niet, maar het is voor mij toch gewoon oud en nieuw hoor..... ik maak er een leuke avond van, met wat lekkers (zonder te overdrijven) en misschien haal ik de sjoelbak van zolder...... geen competitie in mijn eentje, maar ik kan wel proberen een topscore te halen. Maar misschien kijk ik tv..... ik weer het nog niet.

    BeantwoordenVerwijderen