Zoeken in deze blog

woensdag 30 december 2020

Terugblik op 2020


Het was geen normaal jaar, daar zal iedereen het wel mee eens zijn!
Toch was het voor mij geen naar jaar, in mijn directe omgeving is niemand ernstig ziek geworden door corona en niemand stierf eraan. 
Er waren natuurlijk nare momenten, er zijn mensen gestorven, maar dat had niets met corona te maken en dat komt vrijwel elk jaar wel voor. Daarom is het niet minder erg en toen er 2 mensen binnen 1 week te jong stierven was het echt wel moeilijk. Begrafenissen waarbij nauwelijks mensen aanwezig mochten zijn. Er waren begrafenissen waar ik normaal gesproken zeker naartoe gegaan zou zijn, maar nu ging dat even niet. 

Buiten deze nare dagen was het jaar voor mij echt niet moeilijk..... het was rustig en dat had ik even nodig. Ik miste wel dingen, maar veel van die dingen gingen niet eens door en dan voelt het voor mij anders..... ik vind het vervelender iets te missen dat wel doorgaat. 
De muziekclubs begonnen wel weer, maar ik bleef thuis.....ik had in het begin gemerkt hoe goed de rust mij deed en vond dat het tijd werd mijn gezondheid eerst eens voorrang te geven..... geen dingen doen doe te vermoeiend zijn en alleen maar werken aan mijn conditie.....  zoveel mogelijk wandelen... dat lukte niet altijd, soms ging het niet en werden het kleine stukjes, maar als het lukte ging ik verder. 
Daar kwam nog bij dat ik duidelijk tot de risicogroep behoor..... ik ben 66, ik heb diabetes en dat ging lange tijd helemaal niet goed, ik ben te dik en heb nog nooit eerder een virus weten te ontlopen, ik deed altijd met elk virus mee (sinds ik de griepprik krijg heb ik veel minder vaak griep gehad, maar daarvoor miste ik geen enkele variant)..... het leek mij ook om die redenen beter om voorzichtig te zijn. 
Het voelde best raar om niet mee te doen..... het voelt voor mij altijd een beetje als spijbelen, maar ik was vastbesloten, eerst mijn gezondheid op peil en dan zien we wel verder! Bovendien lijk ik vaak verkouden te worden..... wat achteraf meestal niks voorstelt, het is maar een dag of soms zelfs maar een uurtje, maar dat weet ik van tevoren niet..... bij verkoudheid hoorden we thuis te blijven. Ik heb dat al langer, maar nu viel dat meer op! Ik zou dus daarom toch regelmatig moeten afzeggen.
Alles bij elkaar voor mij genoeg reden om het helemaal niet te doen, ook al ben ik de enige altsax, ook al werd mij regelmatig verteld hoe veilig het er daar binnen allemaal aan toeging etc. ... juist daardoor kreeg ik het gevoel dat ik niet begrepen werd en dat sterkte mij in mijn overtuiging dat ik beter thuis kon blijven.
Voor zover bekend heeft niemand van onze muzikanten corona gehad gelukkig. 
Ze gaven een leuk kerstconcert wat opgenomen en uitgezonden werd door de lokale tv...omroep Pim. Dat was erg leuk. Alle groepen waar ik aan meedoe deden daaraan mee, maar ik was er niet..... alleen mijn lampje was aanwezig 😂.... dat had ik uitgeleend en ik zag het in beeld..... was ik er toch een beetje bij! 😁

Het was dus een rustig jaar..... weinig visite, weinig naar iemand anders toe, weinig winkelen, weinig naar de kapper, niet naar de muziek, niet met de trein of ander ov. Pas eind december ben ik een keer met de bus gegaan omdat ik naar de oogarts moest en er zo vroeg moest zijn dat ik in het donker zou moeten rijden. Het is dan wel druk op de weg, dus veel tegenliggers met hun verblindende lichten,  dat ging gewoon niet. Bovendien was het 's morgens regelmatig mistig en die dag regende het flink..... bij een nat wegdek zie ik de lichten van tegenliggers ook nog eens op straat weerspiegeld, nog erger dus. 
Mijn gratis treinritjes liet ik verlopen....jammer, want ik betaal er wel voor (dus niet helemaal gratis, maar het is een klein bedrag per jaar voor 7 keer een gratis rit), maar dat is even niet anders en ook de rest van mijn abonnement is niet gebruikt.
Ik ben dus op een paar dagen na al een jaar niet in Arnhem geweest (vorig jaar vierde ik oud en nieuw in Arnhem), maar Edwin is hier één keer alleen geweest, een andere keer kwamen Geurtje en Wesley mee (dag na mijn verjaardag) en tweede kerstdag kwamen Edwin en Geurtje met z'n tweeën. 
Mijn verjaardag werd natuurlijk ook heel beperkt gevierd, zoals zoveel verjaardagen dit jaar. Ook geen ramp, volgend jaar beter.

In februari hield ik een stamppotparty voor een vriendengroep..... net op tijd, een paar weken later begon de eerste lockdown.

Een nieuw diabetesmedicijn bleek voor mij een wondermiddel...... de suiker daalde snel, maar daar moest mijn lichaam ook weer aan wennen.... perfect voelde als te laag. Ik hoop dat dit middel blijft werken voor mij!

Het was weer een warme zomer, te warm voor mij!
 
Ik paste ook dit jaar weer op hondje Bobbi, dat ging wel lukken, ik wandelde toch veel, dat kan ook met hond, al ligt het tempo dan wel veel lager. 
En een paar keer paste ik even op een konijn.

Er waren veel lieve mensen die aanboden boodschappen voor mij te halen..... hoewel ik daar niet vaak gebruik van maakte was ik er wel erg blij mee. Zelf boodschappen doen is toch anders..... ik let op de datum, ik kijk hoe de verse artikelen eruit zien en pas daardoor regelmatig mijn plannen aan..... die appels zien eruit alsof ze niet lang lekker blijven dus ik neem een ander soort.... de aardbeien ruiken niet naar aardbeien, dus die neem ik niet mee. Dat kan niet als ik het laat halen of als ik het laat bezorgen, dan zal ik minder kritisch moeten zijn. Prima voor een keer...... ik ben blij dat die mogelijkheden er zijn, maar ik doe liever de boodschappen zelf op een rustig tijdstip. Maar als ik niet fit ben of er is een andere reden maak ik dankbaar gebruik van het aanbod of ik laat het door de winkel bezorgen. Het is mooi dat er mogelijkheden zijn.

Belangrijke dingen liet ik wel gewoon doorgaan, zoals bevolkingsonderzoek borstkanker.... dat vond ik te belangrijk om over te slaan.... als ik kanker heb wil ik graag dat het snel ontdekt wordt, corona of geen corona. Ook de griepprik haalde ik gewoon (zowel de 'borstenbus' als de griepprik was  allemaal prima geregeld!). Diabescontroles, tandarts, oogarts...... sommige dingen gingen een tijdje niet door, maar zodra het weer kon ging ik er naartoe.
Kapper is al een stuk minder belangrijk..... eerst waren de kappers een tijdje dicht..... toen het weer mocht wachtte ik toch nog een maandje. Voor mij geen probleem, veel Nederlanders liepen met 'coronahaar', ik was niet alleen . Daarna ging ik nog een keer (steeds mijn Purmerendse kapster, die in Arnhem is pas weer aan de beurt als we weer in normalere tijden leven)...... maar in december gingen de kappers weer dicht...... vlak voordat ik er naartoe zou gaan en het was hard nodig.... pech. Nou ja, er zijn erger dingen.... het haar dat voor mijn ogen hing knipte ik zelf .... en verder is het afwachten. Ik vind het belangrijker dat het aantal coronabesmettingen omlaag gaat en als dat betekent dat ik niet naar de kapper kan dan heb ik dat er graag voor over. 

Ik snapte de mensen niet die meteen een vliegtuig boekten zodra het weer 'mocht'. Het kan wel mogen, maar het was in mijn ogen niet verstandig. De kans dat de situatie veranderde en dat je hals-over-kop terug moest of juist niet meer terug kon zat erin en bovendien is de kans om besmet te raken nou eenmaal groter als je met veel mensen in aanraking komt, als je overal naartoe gaat. En als je dat virus in het buitenland oploopt kan je het ook mee naar Nederland nemen..... weer extra besmettingen. 
Dat was met meer dingen zo.... dagjes winkelen in drukke winkelstraten snapte ik ook niet, naar de kapper willen als ze gesloten zijn en dan geld bieden als ze het stiekem toch doen.... echt, ik snap het niet. 
En deden in het begin de meeste mensen nog wel mee met de maatregelen, geleidelijk aan kwam er meer tegenstand. Het begon met alleen mee willen doen als het geen moeite kostte, dus niet naar het werk kunnen vonden sommige mensen prima, maar niet naar de kapper kunnen ging te ver, de kapper was blijkbaar van levensbelang. 
Later kwamen er wonderlijke complottheorieën en steeds meer mensen werden virusontkenner, of ze zeiden dat er wel een virus was, maar het was slechts een griepje en de maatregelen waren onzin. 
De wappies deden bewust niet mee aan de maatregelen en brachten daarmee mogelijk anderen in gevaar! Pas achteraf weten we misschien of alle maatregelen zinvol zijn geweest, maar het lijkt mij beter om het zekere voor het onzekere te nemen...... voor jezelf kan je risico nemen, voor een ander kan je dat echt niet maken.

Filmpje complottheirieën
Artikel Quest
Artikel trending.nl
Artikel Parool
Artikel Trouw

Bij de meeste complottheorieën denk ik "WAAROM?" ....waarom zou iemand dat willen? Wat is het nut?

Ik zou ook nooit iemand adviseren dingen te doen die ze vanwege het virus niet durven of liever niet doen. Als ze toch ziek worden zou ik mij schuldig voelen. Zelf deed ik bijvoorbeeld wel mijn boodschappen (minder vaak dan ik voor die tijd deed), maar ik ken ook zat mensen die dat niet durfden/wilden..... dan ga ik echt niet zeggen dat ze dat gewoon kunnen doen! Liever neem ik dan gelijk iets mee voor ze als ik zelf ga. In de aanloop naar Kerst ging ik wat vaker naar de winkel, ik had meer nodig en niet alles was er altijd...... maar na de Kerst werd het weer op een zacht pitje gezet..... zoveel mogelijk dingen die lang goed blijven zodat ik niet aldoor naar binnen hoef.... na Kerst ben ik nog geen winkel in geweest.

Gelukkig ken ik veel mensen die dit jaar net zo ervaren als ik..... die ook net zo voorzichtig zijn of soms zelfs nog voorzichtiger en die het ook geen probleem vinden. Het voelt goed om niet de enige te zijn! 
Veel lange telefoongesprekken dit jaar..... veel gesprekken tijdens een wandeling, veel contacten via de computer, in de zomer veel gesprekken in de tuin.  Nee, het was zeker geen eenzaam jaar...... het contact was alleen anders! En ook was er dan wel met minder mensen contact, maar met sommige mensen had ik juist veel meer contact. 
Ik was natuurlijk vaker thuis, maar dat vind ik geen probleem..... ik heb telefoon, internet, tv, kasten vol boeken, meer klusjes te doen dan ik af kan krijgen in een jaar, veel hobby's, een mooi uitzicht..... het is geen straf hoor! 

Al met al dus geen rotjaar voor mij, het was anders.....  maar anders hoeft geen probleem te zijn. 
Natuurlijk zou het mooi zijn als alles weer normaal was...... maar dat komt wel weer. Het heeft nog even tijd nodig en niet alles zal misschien weer worden zoals het was, maar er komen zeker weer normalere tijden. Er is al een deel van het vaccin in Nederland, binnenkort gaan ze beginnen! Daarna duurt het even voordat het werkt en er zijn bovendien 2 prikken nodig.... met een paar weken ertussen....  maar het vaccin zal veel veranderen. Voordat iedereen die de prikken wil aan de beurt geweest is zijn we heel wat maanden verder, maar het is een mooi vooruitzicht! Helaas wil niet iedereen het vaccin, vaak om redenen die ik niet kan begrijpen, redenen die ook niet kloppen.... dat betekent dat de kans dat er mensen zijn die corona krijgen en besmettelijk zijn voor anderen groter is. Dat is jammer! Natuurlijk zijn er ook mensen die wel er een goede reden voor hebben.... die begrijp ik beter. 

Ik ben blij dat ik nog steeds zie wat er wel kan en mag...... en dat is best veel! Door de positieve dingen te zien blijft het leven leuk, ook in een lockdown! Een beetje gaan zitten treuren helpt niet, we zullen er toch zelf wat van moeten maken en vooral een ander geen probleem aanpraten.... want dat is wel wat er veel gebeurde. "Wat erg dat u hier alleen zit, wat vreselijk dat er niemand mag komen, wat zal je eenzaam zijn...." dergelijke dingen hoorde ik vaak, niet alleen tegen mij, maar ook tegen anderen. Niet erg opbeurend en sommige mensen zullen zich hierdoor de put in laten praten! Kom op mensen, stop daar eens mee.... als je mensen wil helpen doe je dat door wat positiever te zijn. 
Ik was als kind al vaak ziek en liep daardoor heel wat dingen mis, misschien dat ik daardoor wat positiever ben..... ik ben gewend dingen mis te lopen en nu kon er nog zoveel wat niet mogelijk was toen ik ziek was en wat er in die tijd ook gewoon nog niet was. Vaak werd er toch nog wel wat geregeld als ik ziek was..... als ik het Sinterklaasfeest op school miste kwam hij thuis langs, toen mijn broer trouwde toen ik in het ziekenhuis lag kwamen ze daar in vol ornaat op bezoek (buiten de bezoekuren om)..... schoolreisjes die ik miste waren natuurlijk niet in te halen, maar ja........ we moeten ook leren met tegenslag om te gaan! Daarom snap ik ouders ook niet die proberen alle tegenslagen voor hun kinderen verborgen te houden.... het lijkt mij beter als ze wel weten dat het wat minder gaat (bijv. financieel, ze mogen best weten dat de ouders wat krap zitten en dat niet alles kan). Je mag het wel wat verzachten, maar je kan het niet weghouden van ze naar mijn idee.... tegenslagen horen er nu eenmaal bij. Door niet dramatisch te doen snappen ze dat het er gewoon bij hoort, niet leuk, maar maak er het beste van! 

Er zijn mensen die het heel wat moeilijker hadden dan ik, die flink ziek waren van corona of mensen in hun directe omgeving hadden die er erg ziek van waren of stierven. 
Mensen die hun zaak failliet zagen gaan door de sluitingen. Mensen die in de ziekenhuizen werken en het te druk hadden. 
Zo zijn er nog veel meer mensen waar het echt een moeilijk jaar voor was, het maakt mij duidelijk dat ik geluk heb gehad door niet met de echte problemen in aanraking te zijn gekomen. 

Ik wens iedereen een heel goed 2021 toe, met vooral een goede gezondheid, maar wat geluk is ook nooit weg! In 2021 wens ik iedereen veel plezier en hopelijk een terugkerend normaal. 


Mijn waarschuwing om voorzichtig met vuurwerk om te gaan laat ik dit jaar achterwege...... wie nu vuurwerk afsteekt is in overtreding. Alleen het 'kindervuurwerk' mag..... hoewel dat zeker ook geen speelgoed is, maar ik ga er vanuit dat er ouders bij zijn. 

Vandaag is het 's avonds al 8 minuten langer licht dan 10 dagen geleden toen de winter begon. 's morgens niet, dan wordt het zelfs 2 minuten later licht. Alles bij elkaar nog niet heel veel dus, maar het gaat binnenkort sneller en over een paar weken in het duidelijk merkbaar. Ik weet dat veel mensen hier naar uitkijken.  


Ik wens iedereen een heel leuke jaarwisseling!
Tot ziens in het nieuwe jaar!!! 

2 opmerkingen:

  1. Poepoe, dat is een lange terugblik.
    Het was dan ook een ingewikkeld jaar en als er ook nog iets met je gezondheid is, was het dubbel opletten, ik snap het.
    Maar we zijn er door.
    We kijken uit naar het volgende, reikhalzend, hopend op beter nieuws.
    Ik wens jou een extra gezond 2021!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hihihi, ik ben vaker lang van stof, maar een heel jaar lukt mij echt niet korter!
    Ik ben hoopvol voor komend jaar..... er komen betere tijden.
    Ik wens jouw een heel mooi en gezond 2021

    BeantwoordenVerwijderen