Zoeken in deze blog

dinsdag 22 december 2020

Nog maar eens over het vaccin


 
Steeds vaker hoor ik dat veel mensen in de zorg het vaccin niet willen...... het is nog altijd een minderheid, maar toch....... andere mensen denken dan al snel 'zie je wel, zij willen het ook niet'. 
Bedenk wel, de zorg is een ruim begrip....... binnen de verpleging is er al een groot verschil, maar als je schoonmaakt in een ziekenhuis kan je ook zeggen dat je in de zorg werkt. Niks ten nadele van de schoonmakers hoor, ze zijn heel hard nodig.... maar ik wil er alleen maar mee aanduiden dat er verschil in zit.... verschil in werk, verschil in opleiding. Een schoonmaker zal over het algemeen minder van medicijnen en vaccins weten dan een hoog opgeleide verpleegster. 
Ik moet ineens denken aan een meisje in het ziekenhuis toen mijn man ziek was...... hij lag geïsoleerd en voor er iemand naar binnen mocht moest er eerst handen gewassen worden, schort/jas aan, mondkapje voor en dan zorgen dat de deur naar de gang dicht was voordat de deur naar zijn kamer open ging..... het was dus een sluis. 
Drinken mocht niet op de gang ingeschonken worden, maar pas op zijn kamer en dan uit een nieuw pak. Zacht fruit mocht niet omdat dat te kwetsbaar was en daardoor meer kans op problemen gaf en zo waren er  nog veel meer regels. 
Op een avond duurde het lang voor het eten kwam. Wij hoorde wel lawaai op de gang, het leek wel of er iemand kwaad was....... ineens ging de deur open.... de deur naar de gang was ook open, een flinke overtreding dus...... en snel werd een blad eten neergezet door een meisje dat wij nog niet kenden...... zij vloog weer weg en liet in haar haast de deuren open staan.  

Later die avond kregen we geen thee..... vreemd.

Later bleek dat zij niet naar binnen durfde en vanuit de verpleging werd zij stevig toegesproken..... zij deed het dus uiteindelijk wel, maar zonder zich aan de regels te houden. Ik neem aan dat zij bang was besmet te raken, terwijl het juist andersom was..... zij kon Ed besmetten en door beide deuren open te laten werd de kans op één of andere besmetting groter.  Gelukkig liep het goed af. maar we hebben het meisje niet meer teruggezien. Zij werkte dus ook in de zorg, maar was er duidelijk niet geschikt voor. Allereerst had zij natuurlijk kunnen vragen waarom die maatregelen nodig waren..... dat deed de schoonmaakploeg ook, die vroegen bijv. waarom ze bij Ed niet een dweil mochten gebruiken die ze ergens anders al gebruikt hadden. 
Maar als je zo bang bent besmet te raken moet je niet in een ziekenhuis gaan werken..... zelfs al zou Ed iets besmettelijks gehad hebben, dan kan je hem toch niet overslaan met eten en drinken?  Ik vraag mij af wat zij zou zeggen als haar toen gevraagd werd zo'n vaccin te nemen.

Niet iedereen die in de zorg werkt weet dus iets af van ziekte, medicijnen, vaccins etc. Ongetwijfeld zullen ook mensen die er wel verstand van hebben het weigeren, daar valt niet aan te ontkomen denk ik, maar ik denk dat dat een veel kleiner percentage is. (daar heb ik geen enkel bewijs voor, dat is gewoon een sterk vermoeden!)
Maar staar je dus niet blind op het aantal zorgmedewerkers dat het vaccin weigert, want dat gaat niet alleen om mensen die er ook maar enig verstand van hebben. 
'De zorg' is een breed begrip. 

En nu denk ik ineens aan een mopje...... "Ik werk bij het toneel, ik mag de rollen verdelen" "O ja? Is dat niet moeilijk?" "Nee hoor, op elke wc 1 rol".  

Ik schreef het al eerder, veel van de mensen die nu roepen dat ze het niet nemen omdat er te weinig van bekend is en dat ze niet weten wat erin zit hebben er niks aan als ze het wel weten (overigens is daar wel al het één en ander over bekend), om de simpele reden dat ze dan nog niks weten.... ze snappen het niet. Ze zijn bang dat het slecht voor ze is, maar velen drinken zo een fles wijn leeg.... dat is zeker niet gezond. Velen eten niet gezond, roken etc. , maar het vaccin zou ongezond zijn...... dat lijkt mij een gevalletje napraterij.  Sommige zien zelfs het feit dat zwangeren wordt afgeraden het vaccin te nemen als bewijs dat het slecht is....... terwijl dat gewoon een voorzorgsmaatregel is..... er is nog te weinig bekend van zwangeren in combinatie met het vaccin en een 'kind in wording' is nou eenmaal erg kwetsbaar.  En dan komen we weer bij de wijn..... dat wordt ook afgeraden aan zwangeren...... dus daar dan ook maar mee stoppen. 
Die mensen willen het dus niet accepteren dat het vaccin veilig is (voor zover dat mogelijk is... 100% veiligheid voor iedereen kan niet.... bijvoorbeeld vanwege allergieën) en zoeken naar redenen die duidelijk zouden kunnen maken dat het onveilig is. Als ze met zulke argumenten komen is het voor mij alleen maar duidelijker dat ik het wel wil...... tot nu toe heb ik alleen maar argumenten gehoord en gelezen die nietszeggend zijn, die duidelijk maken dat ze niet echt informatie hebben gezocht. Als je tegen het vaccin bent en je zoekt op internet naar redenen om het niet te nemen krijg je altijd gelijk..... je moet juist naar beide kanten kijken! En risico's tegen elkaar afwegen..... hoe groot is de kans dat ik corona krijg en er flink ziek van wordt, hoe groot is de kans dat ik anderen dan besmet en hoe groot is de kans dat ik iets overhoud aan het vaccin........ weeg dat eens tegen elkaar af  en besluit dan pas om het wel of niet te doen. 
Op mensen die niet geloven dat het virus bestaat ga ik niet eens in! 

Quote van de dag:


2 opmerkingen:

  1. Een paar extra jaren naar een goede school is nooit weg, al was het maar dat een mens leert nadenken en logisch redeneren. Toch zijn er ook hoger opgeleiden die afwijkende ideeën hebben, een paar dokters en wetenschapper staan sceptisch tegenover de angst voor het virus.
    Maakt mij niet uit, ik houd me zoveel mogelijk aan de regels.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Zelf nadenken blijft voor sommige mensen moeilijk, als er geen interesse is is het nadenken er vaak ook niet, napraten is eenvoudiger.
    Als mensen goede argumenten hebben om afwijkend te denken vind ik dat prima, het mag. Maar vaak zijn er redenen die ik juist minder belangrijk vind. Het napraten zonder nadenken vind ik erger.
    Ik snap de mensen die zeggen dat je immuunsysteem opbouwen het enige is dat werkt tegen het virus..... en natuurlijk is een goed immuunsysteem belangrijk, maar niet iedereen kan dat bereiken door gezond te leven (al is gezond leven natuurlijk altijd goed) en ik geloof niet dat dat altijd voldoende is.
    Ik denk dat een flinke portie tevredenheid en verdraagzaamheid ook goed voor je immuunsysteem is omdat dat zorgt voor minder stress! De mensen klagen teveel.

    BeantwoordenVerwijderen