Zoeken in deze blog

dinsdag 1 december 2020

Pepernoten en meer

 Ik zeg het elk jaar en meestal word ik aangekeken alsof ik niet helemaal spoor. Nou hebben ze daar misschien niet helemaal ongelijk in, maar in dit geval spoort het bij mij nog best! 
Een pepernoot is heel iets anders dan de meeste mensen zeggen! 
Ik dacht een keer slim te zijn en het aan een bakker te vragen..... maar hij wist ook niet beter....... ik geef toe dat hij geen pepernoten e.d. bakte, maar toch had ik verwacht dat hij het wel zou weten. 

Maar dit jaar kan ik er veel over vinden..... op tv hoorde ik het iemand uitleggen, op internet staat het op diverse sites.....zie je wel....ik ben niet gek!!!!

Nou kan je denken 'wat maakt dat nou uit, ze weten toch wat ik bedoel?'..... maar dat is het nou juist...... ik vind de echte pepernoten (van een goede bakker) lekkerder, maar het kost veel moeite om uit te leggen wat ik bedoel, want ze komen steeds met kruidnoten aan! 

Dit vond ik met grote letters op Google: De pepernoot is gemaakt van roggemeel en heeft een onregelmatige dobbelsteen-vorm. De pepernoot is gezoet met honing en gekruid met anijs. De structuur is zacht en chewy, een beetje als taaitaai. De kruidnoot is harder en brosser dan de pepernoot en heeft de vorm van een bolletje.

Precies, dat is wat ik bedoel! 
Er stond op facebook een grote glazen pot gevuld met chocolade kruidnoten en er moest geraden worden hoeveel pepernoten erin zitten. Ik zag allerlei getallen voorbijkomen en ineens zag ik een reactie van Edwin..... "geen, ik zie alleen chocolade-kruidnoten" ....  een echt kind van zijn moeder dus. Ik vind dat de prijs voor hem is! Later gaf nog iemand soortgelijke reactie en veel later nog één, maar Edwin was eerder 😂. Ik neem aan dat hij de prijs niet krijgt, want mensen blijven gewoonlijk volhouden dat het pepernoten zijn. Geen idee wat je kan winnen eigenlijk.

Vroeger noemden wij de kruidnoten 'moppies'...ik vermoed dat dat komt van 'speculaasmoppen'. Maar kruidnoten vind ik een prima naam, ze zijn tenslotte kruidig. 
De fabriekspepernoten waren vaak keihard en niet lekker, vooral die tussen strooigoed zaten, daarom wil ik ze van een goede bakker. Misschien zijn ze ondertussen beter, die fabriekspepernoten, maar vind ze maar...... vragen in een winkel heeft weinig zin, ze laten mij alle soorten kruidnoten zien die ik niet wil en omdat ze vaak geen pepernoten hebben snappen ze niet wat ik bedoel.  

Maar bij Jumbo weten ze het wel! Bravo Jumbo!!! KLIK  Met een kruidnotenrecept.... er moet ook een filmpje op staan hoe je pepernoten moet bakken, maar die heb ik niet kunnen vinden. 
Dus verder gezocht en steeds als ik een pepernotenrecept tegenkwam bleken het kruidnoten te zijn.... tot ik deze tegenkwam.... recept voor ECHTE PEPERNOTEN

En hier nog een leuk stukje over de geschiedenis van de kruid- en pepernoten.

Het is niet alleen met peper- en kruidnoten zo, ik merk vaker dat mensen hardnekkig vol blijven houden aan een verkeerde naam. Soms maakt dat niet uit, maar als er ook iets is dat echt zo heet (zoals bij bovenstaande noten) is het verwarrend.... hier hebben we dat met een brug. We hebben bij de haven een brug die de Lange brug heet, die bestaat al heel lang......  maar we hebben tussen groene hart en scholeneiland een brug die lang is.... de Wagenmakersbrug..... en heel veel mensen noemen dat de Lange brug. Dat kan een probleem worden als er iets gebeurt en mensen 112 bellen..... de kans is groot dat de hulpdiensten uitrukken naar de echte Lange brug..... en daardoor te laat op de juiste plek zijn! Ik zeg het vaak, maar mensen halen hun schouders op....want het is een lange brug en dat snapt iedereen..... zucht.....tot het mis gaat! 
Hier zijn meer plekken en dan vooral straten die anders genoemd worden dan ze heten..... dat is verder niet zo'n probleem, de meeste mensen kennen de echte naam ook en de naam die vaak gebruikt wordt staat niet op de kaart, dus dan wordt er wel doorgevraagd bij een evt. 112-melding. 

Quote van de dag:
😂😂Ik beken😂😂





Woensdag 2 december 2020:
2 december – Internationale dag voor de afschaffing van de slavernij

2 opmerkingen:

  1. Ik wist het verschil wel, ik denk dat meerdere ouderen het weten.Echte pepernoten zijn me een gruwel. Op taaitaai ben ik ook niet gek.
    Als strooigoed had ik veel liever een handvol gemengde snoepje, al waren het maar tumtummtjes.
    Wanneer kan Edwin zijn prijs afhalen? 😀

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het is al jaren dat veel mensen het verkeerd zeggen en dat vind ik onhandig, dus ik zeg er vaak iets van. Als er geen echte pepernoten bestonden zou het mij niet uitmaken. Juist lekker die pepernoten, maar wel lekker zacht met veel anijs.
    Tumtummetjes....hm.... op z'n tijd ook wel lekker.
    Hahahah, dat wordt vast geen prijs.

    BeantwoordenVerwijderen