Zoeken in deze blog

dinsdag 8 december 2020

Sobere Kerst?

Dat valt wel mee, het is maar wat je er van maakt! 




Zelf krijg ik 2 mensen met Kerst en ik ben van plan het heel gezellig te maken.... mooi versieren, feestelijke eettafel.
Op tafel komen lekkere dingen, maar zonder te overdrijven...... geen hertebiefstuk of hazepeper, maar vrij normale dingen.... wel iets meer keuze denk ik, maar geen extreme dingen. Goed is goed genoeg, de aankleding zorgt voor het kerstgevoel! 
Met een klein groepje heb je alle tijd voor elkaar..... dat heeft echt zijn voordelen! Een grote groep samen heeft weer andere voordelen, maar alles heeft nu eenmaal zowel voor- als nadelen, ga nou gewoon eens van het positieve uit.


Vorig jaar kwamen met mijn verjaardag veel mensen op een andere dag...... het was dus duidelijk minder druk op de dag zelf, maar dat maakte het ook heerlijk ontspannen..... en er was alle tijd om gezellig met elkaar te praten. 

Dit jaar was mijn verjaardag weer anders, nu kwamen er minder mensen en vooral niet meerdere groepjes tegelijk. Alles bij elkaar zijn er 8 mensen geweest, verdeeld in drie groepjes over 2 dagen. Tussendoor werden cadeaus bij de deur afgegeven en kletsten we ook nog even en anderen gooiden de gulle gaven door de brievenbus. Ook dat was een heel relaxte verjaardag. Natuurlijk wel jammer dat er minder mensen kwamen, maar ik ben zeker niet vergeten en met de mensen die er wel waren was het heel gezellig. 


Met Kerst ben ik vaak in Arnhem..... dan zijn we meestal met meer mensen. 
Thuis kwam vroeger mijn moeder altijd en nog eerder ouders en schoonouders. 
Maar als ik om wat voor reden dan ook alleen ben dan vermaak ik mij ook wel. Misschien minder gezellig, maar ik kan dan wel doen wat ik zelf wil en dat heeft ook zijn voordelen.

Met oud- en nieuw was het wat moeilijk.... toen ik alleen met Edwin was heb ik meerdere jaren geprobeerd mensen uit te nodigen, maar het werd dan altijd omgedraaid, er werd dan gezegd dat omdat wij maar met z'n tweeën waren het handiger was als ik naar hun kwam...... ik snap het wel en het was ongetwijfeld goed bedoeld, maar ik wilde het ook wel eens bij mij...... en na een paar keer vroeg ik het maar niet eens meer, want het was net of ik mijzelf uitnodigde.  Toen mijn moeder nog leefde was zij er altijd bij, soms hier en soms bij haar. Later was het samen met Edwin en we zijn ook verschillende jaren bij mijn vriendin geweest. Later werd het Edwin en zijn toenmalige vriendin...soms hier en soms daar en tegenwoordig met Geurtje en meestal Wesley (die ook wel eens bij zijn vader is), maar ik zeg altijd tegen Edwin: "Dat jij enig kind bent kan jij ook niet helpen (ik ook niet trouwens), maar dat hoeft niet te betekenen dat je elke elke feestdag met mij opgescheept zit. Als we het nooit samen zouden vieren zou het ook niet leuk zijn, maar als je eens wat anders wil is dat ook prima!" 
Daarom heb ik zelf een jaar voor eens iets heel anders gekozen, ik ging een paar dagen naar een kasteel in Limburg met zo'n 300  alleenstaanden. Dat was geweldig.....en eigenlijk de enige keer sinds ik alleen ben dat ik mij om 12 uur niet heel even echt alleen en eenzaam voelde (soms kan je in gezelschap eenzamer zijn dan in je eentje). Ik ben meestal met stelletjes samen en de wensen elkaar natuurlijk het eerst gelukkig nieuwjaar...... logisch, als het anders was zou het ook niet goed zijn...maar dan ben ik dus even alleen.... en dat jaar waren we allemaal alleen, dus we vielen spontaan in elkaars armen.... er waren er genoeg, niemand had voorrang! En alle leeftijden waren aanwezig! Die dagen had ik het erg naar mijn zin, heel veel gelachen en het was heel feestelijk. 
Daarna nooit meer gedaan.... het was best prijzig en vaak valt zoiets een tweede keer tegen..... dan zijn er net minder leuke mensen of het eten is minder of het is slecht weer waardoor er minder kan.... het kan nooit zo zijn als de eerste keer. En bovendien vind ik het ook niet nodig om dat elk jaar te doen. Maar het is een leuke herinnering, waarbij ik altijd moet lachen als ik aan één van de gasten denk....Jeroen..... die mij een keer begroette met: "Mammiiiiiiiiiiie" en ja, ik had zijn moeder kunnen zijn!


Maar de Kerst hoeft met weinig mensen echt niet sober te zijn..... en voor en na Kerst zijn er ook nog dagen/weekends om andere mensen uit te nodigen als het anders lijkt of er mensen worden overgeslagen. Dan is het veel langer Kerst...... en alle tijd om rustig met de gasten te kletsen!
Mensen: Maak er wat van en hou je zoveel mogelijk aan de regels. 
Ik snap best dat er misschien wel eens 1 persoon teveel is..... soms kan dat even bijna niet anders, maar maak het niet te gek! Hoe meer mensen, hoe moeilijker het is om afstand te houden....zelfs in grote ruimtes, want mensen zoeken elkaar toch op.  
Als het te moeilijk is om aan tafel afstand te houden maak dan een buffet, dan kunnen ze meer verspreid in de kamer zitten. 
Het is nog vroeg, maar ik wens nu alvast iedereen gezellig kerstdagen......maak er wat van! 
En zoek de voordelen...... niet de nadelen! 


Quote van de dag:



Woensdag 9 december 2020:

Wereld technodag 

Internationale dag tegen corruptie

Internationale herdenkingsdag voor slachtoffers van genocide

Stoffendag

5 opmerkingen:

  1. We gaan ons best doen met ins drieën en een hond.
    Wat eten betreft is het moeilijk om sober te doen en waarom zouden we ook, een keer uit de band springen is best goed.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het hoeft verder ook niet sober te zijn, maar dat wordt steeds geroepen : "Het wordt een sobere Kerst"
    Het is alleen met minder mensen vaak.... nou, dan kan het toch nog wel leuk zijn. Ik hou het eten vrij simpel.... net even wat meer keus en mooier opgediend. Waarschijnlijk bedenk ik er op het laatst nog van alles bij hahaha.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor ik het vergeet, bedankt voor je kaart.Leuk!
    Hier ligt een stapeltje klaar, ik zie wel wanneer ze aankomen, ik merkte vorig jaar al dat er meer met de post kwamen.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Graag gedaan.... ik kwam je tegen in mijn adresboek hahaha.
    Ik was wat vroeg dit jaar en heb al een deel op de post gedaan, voordat postnl helemaal overstuur raakt. Deze heb ik in het weekend op de bus gedaan.

    BeantwoordenVerwijderen