Zoeken in deze blog

maandag 25 januari 2021

Onbegrijpelijk




Vannacht was het redelijk helder, de maan was goed te zien en hier en daar een ster...... geen verkeer, alleen het licht van de maan en de lantaarns, wel wat wolken, maar geen dikke laag......    vanochtend om een uur of 8 zag het er heel anders uit.





Wat een drama gisteren die "demonstranten". De relschoppels zijn natuurlijk geen echte demonstranten, die willen alleen maar vernielen. 
Vooral van de beelden uit Eindhoven waren vreselijk, wat een stel idioten, daar heb ik echt geen beter woord voor! De brandende auto, vernielde en geplunderde winkel, de piano in het station in gruzelementen..... dieptriest allemaal.
In Amsterdam ging het er toch rustiger aan toe.... ze mochten daar niet demonstreren, ze gingen niet weg (ze hebben best lang de kans gekregen om te vertrekken, maar de meesten bleven) en toen werd er ingegrepen. Een groepje dat ging zitten werd met rust gelaten (volgens iemand die daarbij was is er één wel met de gummiknuppel geslagen)..... het mag niet, maar zo'n groepje zittende mensen werd niet als het grootste probleem gezien. Ik volgde de beelden een tijdlang live, dus kreeg er wel het één en ander van mee. Uiteindelijk is het museumplein schoongeveegd en de straten er omheen ook. Er werd wel vuurwerk gegooid, maar het was toch heel anders dan in Eindhoven.
Er waren voor zover ik weet geen grote vernielingen, geen brandjes......  dat was nog redelijk in vergelijking met wat ik in andere plaatsen zag.
 Natuurlijk waren ze fout en kan niet alles toegelaten worden, maar dit was niet te vergelijken met Eindhoven. Ik hoop dat er vernielers gepakt zijn en dat de schade op ze verhaald kan worden.... als ze het geld nu niet hebben dan betalen ze maar wat ze wel hebben..... en daarna de rest.... net zo lang tot alles betaald is! 
In meer plaatsen liep het uit de hand...   o.a. in Enschedé, Breda,  Oosterhout en Tilburg, Den Haag en ook in Arnhem Presikhaaf  ging het niet helemaal goed.. 


Wat ik (kijkende naar de beelden in Amsterdam)  totaal niet begreep is de mensen die er tussendoorlopen en -fietsen die er niks mee te maken hebben..... je ziet toch dat er iets aan de hand is? Dat het ook mis kan gaan..... politie met honden, politie te paard, ME, waterkanonnen..... en dan wandel je er gewoon tussendoor, gaat even staan kijken..... niet op een strategische plek, zodat je snel weg kan, nee..... gewoon er middenin! En dan klagen als je een klap krijgt. Als je daar bent loop je de kans op een klap. 


Je hoeft het niet overal mee eens te zijn, je mag demonstreren..... maar je moet het wel volgens de regels doen! Op de plek waar het mag!
Vechten, vernielen en brandstichten is altijd fout!!! 

Zelf ben ik één keer aanwezig geweest bij iets dat uit de hand dreigde te lopen..... een jaar of 50 geleden. 
Ik was toen met mijn schoonzus naar de Bijenkorf gegaan, die bestond 100 jaar of zoiets en er zouden artiesten zijn en allerlei leuke dingen (dat weet ik niet zo precies meer), dus wij er naartoe. 
We waren niet de enigen..... er waren gigantisch veel mensen..... en mondjesmaat werden er mensen binnengelaten. We stonden vooraan toen de deur echt dichtging. Vol? Alleen zagen wij binnen niemand..... ja, er liep wel af en toe iemand, maar het zag er behoorlijk verlaten uit. Het schijnt dat het op de andere etages wel druk was, maar als je beneden geen drukte ziet dan wordt dat door de hordes die voor de deur staan natuurlijk niet begrepen. Mensen werden nijdig. Wij stonden behoorlijk klem in de menigte en schoonzus voelde ook nog een hand van iemand in haar jaszak...... wij besloten te proberen er tussenuit te komen. 
Het kostte wat tijd, maar het lukte ons en we gingen naar de bushalte. 
Ondertussen werden mijn ouders ongerust, want op tv hadden ze gezien dat er rellen waren uitgebroken, er werd met stenen gegooid en ze wisten niet of wij daar ook nog liepen of dat we veilig binnen waren. Wij hebben dat niet meegekregen, blijkbaar waren we net op tijd weg! 
Het voelde ook niet goed om daar te blijven.... er waren teveel mensen kwaad...... en dat waren wij eigenlijk ook, maar het werd dreigender en van achteren werd er naar voren gedrongen waardoor wij een beetje gemangeld werden. We kregen niet de indruk dat we nog kans maakten om binnen te komen, dus we vertrokken..... maar als we gebleven waren had dat anders kunnen aflopen. Als zo'n menigte uit elkaar geslagen moet worden dan kan iedereen een klap krijgen.... ze kunnen moeilijk eerst vragen: "Was u ook van plan om stenen te gooien? Weet u het zeker?" Als er rellen zijn (of dreigen) moet je dus maken dat je wegkomt! 

Rellen zijn nooit goed te praten, maar ik denk ook dat de Bijenkorf het niet goed heeft aangepakt. Wij stonden daar ook voor die deur, stomverbaasd dat wij er niet in mochten omdat het niet druk leek. Ze hadden op zijn minst wat meer duidelijk moeten maken dat het vol was...... wij stonden vooraan en hadden het dus echt wel gehoord of gezien als ze dat gedaan hadden....... ze zouden misschien niet iedereen hebben bereikt, maar dan zouden ze in elk geval iets geprobeerd hebben. Wij snapten er ook niks van. 

Toch nog even opgezocht, het was inderdaad 100 jaar Bijenkorf en 50 jaar geleden was ook niet slecht gegokt, want het was in 1970. 

Dit vond ik op Wikipedia:
 In 1970 werd het 100-jarig bestaan van De Bijenkorf in Amsterdam gevierd met een Open Huis. Van 7 uur 's avonds tot middernacht waren 700 gasten uitgenodigd en kon het publiek vrij binnenkomen. Als snel bleek het uit de hand te lopen. Binnen waren rond 10.000 bezoekers, buiten waren 20.000 jongeren die ook naar binnen wilden. Oproerkraaiers begonnen met stenen te gooien waarna het op een veldslag uitliep. De mobiele eenheid (ME) moest twee pelotons inzetten om de orde te herstellen. Winkelruiten sneuvelden, auto's werden gemolesteerd, barricades werden op het Rokin opgeworpen. De ME reageerde met waterkanonnen. In de Bijenkorf bleef het redelijk rustig maar de bezoekers moesten het pand even na tien uur vervroegd verlaten.

BLIJ dat wij toen op tijd weg waren!

3 opmerkingen:

  1. In het wikipediastukje vind ik de opmerking " Binnen waren rond 10.000 bezoekers, buiten waren 20.000 jongeren die ook naar binnen wilden" wat vreemd..... uiteindelijk zullen er misschien alleen jongeren zijn overgebleven, maar er stond van alles wat te wachten om naar binnen te mogen, niet alleen jongeren. Zo is het net of de ouderen vooraan staan en snel naar binnen glipten, terwijl de jongeren geweigerd werden.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Misschien hier en daar een nulletje teveel?
    Maar het is niet nieuw. Neemt niet weg dat dit een ellendige toestand is. Straks moet het leger nog ingrijpen...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Het is nu op zoveel plaatsen tegelijk en te vaak. Het is nooit goed, maar dit is wel heel erg...... inderdaad, ik zie het er nog wel van komen dat het leger ingeroepen wordt.

    BeantwoordenVerwijderen