Zoeken in deze blog

maandag 11 januari 2021

Wat een saaiheid buiten.

En dan is het alweer maandag, wat gaat de tijd toch snel! 

Gisteravond nog lekker even een stukje gewandeld.... voorheen wandelde ik vaak 's avonds, maar doordat ik steeds 's avonds al vroeg in slaap viel kwam het er niet meer van en zo verdween een goede gewoonte. 
Maar nu dus toch weer eens gedaan!

Vanochtend wilde het maar niet licht worden.....geen zon te zien, alleen maar grijze grauwe lucht! Niet eens mooie wolken. 's middags werd het wel iets lichter, maar nog steeds saai! 
Dan maar wat gezellige lichtjes in huis! Ik heb als het koud is vaak de gordijnen maar half open omdat de 'geïsoleerde' roosters die wij ooit kregen ontzettend veel kou doorlaten.....ja, ook als ze dicht zijn! 
Ik zit graag op de bank voor het raam, maar daar word ik in de winter niet blij van. Als ik visite heb kan ik het beste een paar sjaals bij de koffie of thee serveren als ze daar gaan zitten. 
Jaaaaaaren geleden hadden we hier een grote renovatie en we kregen ook nieuwe ramen, met die roosters dus. Ik  had nog enkel glas, met van die gootjes eronder..... daar kwam ook kou uit, maar dat was minder en bovendien zaten die laag en dus bleef die kou laag...... dit zit hoog en die kou daalt precies je nek in, want kou heeft nou eenmaal de gewoonte om naar beneden te gaan. Bij die gootjes kan er bovendien iets voor gelegd worden, een tochtslang of zoiets..... dan voel je het niet zo rechtstreeks, maar aan de bovenkant kan dat niet.  Het voelt als tocht wat er uit die roosters komt, maar dat is het natuurlijk niet. Graag heb ik dan een deel van het gordijn dicht (in de zomer doe ik dat voor de zon als het erg warm is) en ik vind het wel lekker om 's morgens als ik net wakker ben een hoekje te hebben waar ik onzichtbaar ben voor de buitenwereld..... zelf hoef ik dan maar een heel klein stukje opzij te gaan om de buitenwereld te zien!
Dat dubbel glas heeft als enig voordeel dat de ramen niet meer beslaan en dat is wel erg fijn.
 De roosters beslaan wel, er hangen vaak zelfs dikke druppels vocht aan als het buiten koud is.
Toen ik dubbel glas kreeg werd mij steeds verteld: "Dat zal je merken aan je energierekening"..... nou....niet dus! Ik vond het meteen al vreemd dat ik meer geluiden van buiten hoorde...... toen ik ze net had dacht ik mensen in de tuin te horen.... ze bleken over het achterpad te lopen. Het verkeer van de weg hoorde ik ook beter dan daarvoor...... geen probleem, ik stoor mij er totaal niet aan, maar het is toch raar. 
En geïsoleerd? Nou, ik ben zelf beter geïsoleerd! 
Ik heb lange gordijnen, tot de grond..... dat heb ik altijd mooier gevonden....maar nadeel is dat de verwarming er ook achter zit. Nou staat mijn verwarming meestal nogal laag en 's nachts vaak nog ietsje lager, maar als het echt koud is springt die verwarming wel aan. 
Als ik 's morgens de gordijnen een stukje opendoe stroomt de koude lucht mij tegemoet..... geen warme lucht van de verwarming...... want doordat de gordijnen dicht waren kwam de 'roosterkou'  niet zo snel bij de thermostaat en begint die vaak pas met opwarmen als de gordijnen open zijn, tenzij het erg koud is natuurlijk. 

Als het donker weer is mogen de gordijnen wel verder open..... maar voor de kou niet. Ooit ga ik er eens iets overheen plakken, echt! Ik ben blij dat de ramen niet beslaan en ik vrij zicht naar buiten heb als de gordijnen open zijn, maar met die kou ben ik niet blij. Het geluid vind ik niet belangrijk. Ik heb dit door het hele huis.... dubbel glas met deze roosters. Vroeger had ik overal kleine klapraampjes.... in de kamer heb ik nog steeds twee bovenlichten, maar verder in huis had ik ze van hout....die waren kleiner dan die van glas, maar prima om te ventileren! Ik had ze vaak op een kier en in de zomer helemaal open..... voor één die grotere van glas in de kamer heb ik een hor, want die stond vaak open.... nu alleen in de zomer. De roosters laat ik meestal dicht (behalve die in de keuken), want vaak als ik de roosters open heb gehad willen ze niet goed meer dicht..... misschien zit er dan een spin tussen? Ik heb geen idee, maar voor spinnen ga ik op de loop, dus ik ga echt niet op onderzoek uit..... bij de gedachte dat er ineens een spin over mijn hand loopt krijg ik al kippenvel! Ik weet het, Nederlandse spinnen zijn niet gevaarlijk! Dat ze niks doen is niet helemaal waar, ze kunnen wel bijten.... misschien niet allemaal, maar ik heb zelf gezien dat mijn man een spin pakte en hem meteen losliet...."AUW" ..... zijn hand werd rood en een beetje dik. Hij had er niet veel last van en het trok snel weg, hij schrok er alleen een beetje van want dat verwachtte hij niet. Ik neem aan dat dat een beet was, want volgens mij steken spinnen echt niet.  Maar al voor die tijd vond ik spinnen eng, dus dat voorval heeft er niks mee te maken dat ik er bang van ben..... ze kunnen nuttig zijn, ik weet het allemaal, maar ik vind ze mooi achter glas.... of nou ja, niet echt mooi, meer fascinerend...... bijzondere beesten, maar ze moeten wel uit mijn buurt blijven! 

Maar geen mooi weer dus vandaag. Jammer, maar geen probleem....gewoon zelf het zonnetje in huis zijn.... lekker knus in huis met een lampje en een kaarsje..... kopje thee en een warm dekbed.



  En als ik bezig ben met de taken die nou eenmaal bij het huishouden horen dan heb ik toch niks aan de zon.
Vaak loop ik dan te zingen door het huis ... alleen als er niemand is, zingen waar anderen bij zijn heb ik afgeleerd doordat er altijd over gezeurd wordt dat het niet om aan te horen is (al na 1 noot zingen!!!).... en daarmee verpestten ze dan altijd mijn vrolijke bui, want echt..... spontaan zingen en dan gezeur krijgen is niet leuk! Daardoor heb ik een tijd helemaal minder gezongen, doordat ik mij te vaak inhield waar anderen bij waren deed ik het thuis ook minder.... maar gelukkig is dat weer terug en dat voelt goed! 

    .****
Hierbinnen is 't heerlijk, 
Daarbuiten is't guur
Wij schuiven vertrouw'lijk
Bij 't knappende vuur.

J.J.L. ten Kate. 

....Het boek '14 dagen op een ijsschots' van S. Abramsz begon hiermee. 
Ik heb het boek vaak gelezen... als kind, maar ook toen ik al volwassen was, zo'n goed boek en nog waargebeurd ook.
Dit gedichtje vond ik als kind al mooi en ik ben het nooit vergeten!...
Ik had de pocketuitgave van het boek, volgens mij was het ooit een Sinterklaascadeau. 

Voor de liefhebbers:.. het hele  BOEK  online (echt de moeite waard om te lezen)

En hier nog wat INFO over de gebeurtenis, het verhaal.. 

Toch kan zo'n dag met saai weer ook lekker zijn..... want binnen vind ik het lekker knus!
Dus toch blij met deze dag!

4 opmerkingen:

  1. Kun je de roosters boven de ramen niet dichtmaken? Dat zou al schelen voor de trek.
    Wij merkten het meteen toen de dubbelglasramen erin zaten doordat de gordijnen niet meer waaiden. En minder gelui maar ja, in een rijtjeshuis hoor je meer van aanwonende buren.
    Het boek ken ik niet, wel een vergelijkbaar verhaal, ook op het IJsselmeer. Aangrijpend.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik zal er iets overheen moeten maken of misschien afplekken met Ducttape. Ze zitten dicht, dichter kan niet, dus het komt echt doordat ze te dun zijn. Het voelt wel als tocht, maar er komt geen wind doorheen....ik zal ze dus moeten isoleren op de één of andere manier.
    Blijkt wel dat ze niet goed zijn, het energieverbruik werd niet minder en het geluid werd zelfs erger. Veel mensen verplaatsen hun bank in de winter. Sommige mensen stoppen er iets in, maar dan moet ik hem openmaken..... dat zie ik niet zitten, alle kant dat ik het niet meer in elkaar krijg... het is over de volle breedte van het raam, dus dat werkt met mijn korte armen niet zo goed.
    Het boek vind ik erg mooi, hetzelfde verhaal is ook door een ander geschreven, maar mensen die beide boeken kennen vinden die van Abramsz meestal beter.
    Als iets echt gebeurd is doet zo'n verhaal mij altijd meer.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Van die roosters heb je dus meer last dan gemak. Een dunne plint of karton eroverheen plakken, met het lijmpistool is het zo gebeurd. Of liever: laat het iemand doen.
    Ik deed het boven de keukendeur, karton met gekleurd papier. Maar dat was natuurlijk maar een klein stukje.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Er zit altijd veel condens op die roosters, dus karton lijkt mij niet handig, maar ik kom hierdoor wel op een ander idee..... een strook plastic... misschien tafelzeil of zoiets. Als ik dat op een lat spijker, lijm of niet kan ik die lat weer aan het kozijn vastmaken, maar dat hoeft maar op een paar plaatsen. misschien op haken, zodat het er eenvoudig weer af kan ook. Het zeil moet ik dan wel vastplakken op het raam (onder het rooster) met ducttape, anders komt de kou er nog onderuit. Zie je, van het ene idee komt het andere!!! Dank je!

    BeantwoordenVerwijderen