Zoeken in deze blog

zondag 24 januari 2021

Zondag

 Gisteren was ik toch te actief geweest en ik viel om een uur of vier (denk ik) in diepe slaap. 
Toen ik wakker werd was het bijna donker, maar ik dacht dat het zondagochtend was en toen ik naar buiten keek vermoedde ik dat het rond 8 uur was. Verbaasd keek ik naar de klok...... zou de batterij leeg zijn? Kwart voor 6. En waarom had ik geen nachthemd aan? Langzaam kwam het besef.....het was zaterdagavond! 10 minuten later was ik er weer helemaal
Gelukkig had ik een dag eerder een flinke pan rijst met groente gemaakt..... verdeeld in porties en er stond er nog één in de koeling, want zin in koken had ik nog niet. .
Dat ik op de bank in slaap viel is niks bijzonders, dat gebeurt mij vaker, niet alleen overdag, maar ook 's nachts. Het maakt mij niet uit waar ik slaap, als ik maar slaap en bij de tv slaap ik vaak goed!
Als ik vroeger in boeken las dat iemand wakker werd en niet meer wist van wie, wat of waar dan snapte ik het niet..... dat had ik nooit, ik wist altijd alles meteen. Nou, dat is dus niet meer altijd zo! 

Vrijdagavond las ik dat kunstenaar Rob Cerneüs overleden is. Hij werkte en woonde in Monnickendam. Een bijzondere man, die altijd tijd had voor een praatje, je kon zo zijn atelier binnenlopen. 
Edwin deed dat eens toen hij een werkstuk over kunst moest maken.... wat is er dan mooier om naar een kunstenaar te gaan?. Hij werd vriendelijk ontvangen en kreeg van alles te zien en er was uitleg. Hij was toen net begonnen aan het beeld van manke Nelis, waar Edwin ook foto's van mocht maken. 
Edwin kreeg een mooi cijfer voor zijn werkstuk en zijn juf was helemaal in de wolken, zij voegde een briefje bij zijn werkstuk: ...... zij fietste wel eens naar Monnickendam (zij schreef NA Monnickendam) en nooit geweten dat hij daar werkte, dat was toch wel geweldig. Geen idee of zij daar ooit nog binnengelopen is. 



Edwin vond werkstukken en spreekbeurten leuk.....  hij maakte er altijd veel werk van en kreeg altijd goede cijfers, vaak zelfs een 10. Vooral als hij zelf het onderwerp mocht kiezen, hij zat dan met stapels boeken om zich heen (voordat we internet hadden) en zocht overal informatie. Hij was nieuwsgierig, had interesse voor veel dingen, dus bij een zelfgekozen onderwerp was die interesse er zeker!

Het was stil op de weg gisteravond. Er reden wel auto's en bussen, maar het was veel stiller dan ik gewend ben. De avonklok was duidelijk merkbaar.

Ik las berichten over bekeuringen die werden uitgedeeld aan tieners die bewust buiten bleven tijdens de avondklok.... ze wilden een statement maken. De reacties eronder waren voor een groot deel van mensen die vonden dat we in een politiestaat leefden, hadden het over NSB-ers etc. Ik vind die reacties triest. Politie is blijkbaar nodig..... wat moeten ze dan? "Hallo jongens, het mag niet, maar ga je gang maar hoor!" Is dat dan beter? Ik hoor wel eens ouders alles van hun kinderen goedpraten met "Ach, het is nog een kind" ...... die ouders zullen het misschien ook prima vinden dat hun lieve kinderen na de avondklok buiten zijn en het een schande vinden dat zij bekeurd worden. Als iets niet mag dan kan je het er niet mee eens zijn, maar je weet dat je straf kan krijgen als je je niet aan de regels houdt. De meesten leren dat al jong, anderen leren het nooit! 
De rellen zijn helemaal dieptriest en het in brand steken van een teststraat onbegrijpelijk.... ook daar lees ik reacties op van mensen die het goedkeuren. Je kan niet in het virus geloven, je kan teststraten onzin vinden, maar dan kan je het toch niet goedkeuren dat het in de fik gestoken wordt? Als we alles in de fik steken wat we onzin vinden blijft er niet veel meer over. 
Nee, de avondklok is voor veel mensen niet leuk, maar het is hier nog heel redelijk als je naar andere landen kijkt..... om een voorbeeld te noemen..... in Frankrijk moet je om 18.00 uur al binnen zijn! 
De avondklok is er niet zonder reden! Of het helpt zullen we moeten afwachten en misschien is het nooit met zekerheid te zeggen, want je weet niet hoe het gegaan zou zijn zonder avondklok. Maar ik vind dat we alles moeten doen wat kan helpen om het virus tegen te houden. En met een goede reden mogen mensen nog steeds naar buiten.... dus de vergelijking met de 2de wereldoorlog wat veel mensen doen gaat behoorlijk mank...ook om andere redenen overigens.
En nee, dat ik een avondmens ben is geen goede reden om naar buiten te mogen! Dus al wandel ik graag 's avonds laat..... nu even niet.... pech gehad!
Maar ik denk dat als ik op Urk zou wonen dat ik zou proberen te verhuizen. Natuurlijk zie je alleen wat er niet goed gaat en niet wat er wel goed gaat, maar het is wel heftig daar! 
De avondklok is een gevolg van teveel besmettingen en teveel patiënten in de ziekenhuizen en de ic's. Jawel, het is wel iets minder, maar er zit geen rek meer in. Als ik zie hoe sommige mensen met de maatregelen omgaan vind ik het niet zo gek dat de tweede golf heftig werd. Ik denk echt dat het minder erg geworden zou zijn als iedereen zich er goed aan had gehouden (voor zover mogelijk, want natuurlijk valt er wel eens niet aan te ontkomen dat je te dicht bij elkaar bent en één persoon meer in huis dan eigenlijk mag snap ik soms ook wel)...... en als het minder erg zou zijn zou die avondklok niet nodig zijn. 
Natuurlijk wordt niet iedereen ziek die bij een besmet persoon in de buurt is geweest..... de één is nou eenmaal 'aantrekkelijker' voor virussen dan de ander..... net zoals de één altijd onder de muggenbulten zit en een ander nooit gebeten wordt. 
 
🌜🌜🌜🌜🌜

Vandaag werd ik wakker en het zag er buiten weer heel vrolijk uit.... met zon.....blauwe lucht en de witte wolken in het westen. Hier werd ik weer vrolijk van! Laat de zeurders maar zeuren...... zielig genoeg als je zo bent..... altijd ontevreden! Er zijn mensen die reden tot klagen hebben, maar sommige mensen lijken er hun beroep van gemaakt te hebben!

Ik ben BLIJ dat ik gewoon BLIJ kan zijn!

Dat ik kan LACHEN en ZINGEN

  Dingen kan accepteren

en TE
VREDEN kan zijn!


Allemaal een fijne zondag en maak er wat van! Ik hoop dat het in heel Nederland mooi weer is..... geniet ervan. 

1 opmerking: