Zoeken in deze blog

woensdag 27 februari 2019

Taal

23-01-2007

Het is ondertussen denk ik wel duidelijk dat ik gek op taal ben. Ik heb ook allerlei woordenboeken, zoals een borrelwoordenboek en een studentenwoordenboek. Ik hou ook van dialecten en streekuitdrukkingen. Ik heb daar ook wel wat boekjes van. Ik heb ook een boekje Fries, en een Zuid-Afrikaans woordenboek. Prachtige taal dat Zuid-Afrikaans, vaak zulke logische woorden. Net als het Vlaams, dat vind ik ook prachtig. Ik ben nog op zoek naar een Vlaams woordenboek. Dat zal toch wel bestaan? En een Limburgs woordenboek, en Gronings en nog veel meer als het bestaat. Het Antwerps is voor mij ook niet te volgen. En het Volendams is ook heel bijzonder, maar ook een Marker is voor een buitenstaander moeilijk te verstaan. Omdat wij zo ongeveer tussen Marken en Volendam in wonen, ben ik dat wel aardig gewend, hoewel ik er soms toch nog wel even moeite mee heb als ze erg rap praten. Er bestaat trouwens wel een Volendammer woordenboek, maar ik was even blut toen ik het zag, en later kon ik het niet meer vinden.
West-Fries heb ik wel, dat is ook heel leuk, ik heb ook verschillende boeken met verhalen in het West-Fries. Dat soort boeken lees ik altijd langzaam, om in gedachten dat taaltje ook te horen.
 Even een paar Zuid-Afrikaanse woorden:
 
Skemerkelkie - Borrel
Takkantoor -Bijkantoor
 Sonbed -Zonnebank
Sop -Bouillon, soep.
 In die sop wees=in moeilijkheden verkeren.
Spanspek -Meloen
Spanpraatje -Onderonsje
 Spaarwiel -Reservewiel
 Ogiesdraad -Kippengaas
 Nulliteit -Prul
Kaalvoet -Barrevoets, blootsvoets
Kaalkop -Blootshoofds
Gladskuur -Polijsten
 Gladmaak -Strijken.
Zo'n taal is toch prachtig?

2 opmerkingen:

  1. Dat zijn mooie woorden, grappig om te lezen.
    Jammer dat je daardoor een tekst onwiilekeurig niet serieus neemt: je moet het je telkens voorhouden.
    Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja, de woorden zijn eigenlijk te mooi om waar te zijn hahahaha.

    Had ik eindelijk gevonden hoe ik reacties naar mijn hotmail kon laten sturen (het bleek op Gmail te komen en daar kijk ik bijna nooit), komt het in de spam van mijn hotmail..... ooit komt het goed hahaha.

    BeantwoordenVerwijderen