Zoeken in deze blog

donderdag 7 maart 2019

Handig

02-04-2012

Een paar weken geleden kreeg ik een koolmonoxidemelder die in de keuken, half boven de koelkast net onder het plafond werd gehangen.
Een plek waar ik zelf niet bij kan.
(Volgens mij is op ooghoogte ophangen beter, want koolmonoxide verschilt in gewicht nauwelijks van lucht, dus kan het overal zijn en omdat op ooghoogte de kans op inademing het grootst is lijkt mij dat logischer, maar goed, nadat ik de begeleverde gebruiksaanwijzing had gelezen zag ik dat volgens de montage-instructie het ding inderdaad hoog gehangen moet worden. )
Zaterdag besloot ik een paar heerlijke voorgebakken broodjes in mijn combimagnetron te doen en wat heel lang niet gebeurd was gebeurde nu: Ik was vergeten de knop op oven te zetten!!! Binnen de korste keren begon ik de broodjes al te ruiken en toen ik de keuken inkeek begon het net flink te roken. Ik stoof overeind om de apparaat uit te zetten en de deuren open te gooien, maar ondertussen begon ook de koolmonnoxidemelder doordringend te piepen. Lieve help, hoe krijg ik dat ding uit? Het liefst snel, want ik wilde naar buiten, de frisse lucht in.
Op een stoel, gewapend met een grijpstok, lukte het mij het ding van de wand te halen (zonder het te laten vallen) en na één druk op het knopte stopte het gegil. Snel naar buiten en daar bekeek ik het apparaat eens beter, want doordat ik het niet zelf opgehangen had had ik het allemaal nog niet goed gezien. Nu blijkt dat aan de achterkant (!) van het apparaatje staat dat in geval van alarm het klepje aan de voorkant geopend moet worden voor instructies. Dat lijkt mij nou echt handig, het huis staat vol met koolmoxide en dan moet je dat ding van grote hoogte plukken en dan openmaken om de instructies te lezen. Tegen die tijd is de kans groot dat het niet meer nodig is! Nu lukte het wel, maar ik las de instructies pas buiten, de deuren had ik direct opengezet en de magnetron snel uitgezet en afzuigers aan, waardoor het niet veel erger kon worden. Zodra de ergste rook weggetrokken was had ik de broodjes (de bron) in de container gegooid en de melder neergezet die weer aangaf dat alles goed was, dus dat viel allemaal wel mee. Door die verbrandde broodjes kwam er ineens een warme golf giftige dampen omhoog (die magnetron staat naast de koelkast, dus dicht bij de melder). Bij een geiser, cv-ketel of ander apparaat gaat dat vaak met kleinere hoeveelheden tegelijk en tegen de tijd dat dan zo'n alarm afgaat is de koolmoxide al door de hele ruimte verspreid. In dat geval is het volgens mij het beste om snel naar buiten te gaan!
 
Toch jammer van de broodjes!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten