Zoeken in deze blog

zaterdag 2 maart 2019

Ik stam nog uit de tijd dat......

....er nog alleen koud water uit de kraan kwam en we geen douche hadden..... mijn bad was de zinken teil!

....nog bijna niemand een koelkast had...... ik was een jaar of 9 toen wij onze eerste koelkast kregen, wij huurden hem van de woningbouwvereniging!

....telefoon nog iets bijzonders was, alleen voor dokters en bedrijven e.d.  Maar ooit kregen wij zelf telefoon. Heel veel jaren kwam de eerste draadloze telefoon.... en de autotelefoon.......en toen ging het snel.... de mobiele telefoon met steeds meer mogelijkheden en nu de smartphone.....wat is het volgende? 

.....er nog geen chips waren!!! Smith's begon ermee, kleine zakjes met een klein buideltje zout erin, moest je zelf nog toevoegen. 

....er bij de drogist nog heel veel dingen "los" verkocht werden, vloeistoffen gingen in zelf meegebrachte flesjes (of er wordt een flesje gekocht), dingen als eau de cologne, wonderolie, glycerine, ether , waterstofperoxide, lysol etc., ik heb het allemaal op die manier verkocht toen ik in een drogisterij werkte. Andere stoffen werden keurig afgewogen in een zakje, zoals zuiveringszout, aluinpoeder, maar ook drop! 

....er door een gastheer of gastvrouw sigaretten en sigaren op tafel werden gezet als er visite kwam en natuurlijk stonden overal asbakken. 

....er nog geen tv was....misschien bestond het wel, maar niemand had het nog. De weinige mensen die later tv kregen konden rekenen op veel visite! Iedereen wilde het wonder zien! De kinderuitzendingen waren nog beperkt.... volgens mij alleen op woensdag en vrijdagmiddag om 5 uur even. Ik weet nog van dappere Dodo en de vliegende knorrepot.  Okkie Trooi vond ik ook geweldig. met zijn krentenbollen!  Voor de uitzending begon klonk er regelmatig een geluidje van enkele noten. 's avonds stopte het om 12 uur, net als de radio...dan klonk het Wilhelmus. 

....er nog weinig auto's op de weg waren. 

... de IJtunnel nog niet bestond en we met een bootje over het IJ moesten om naar Amsterdam te kunnen gaan. Nu worden we gedwongen om de metro in te gaan, want onze bus mag niet meer naar het  Centraal Station.  

....er nog geen supermarkten waren, dat waren nog kruideniers met veel kleinere winkels.....en geen mandjes of winkelwagens, maar gewoon een tas mee en als je zei wat je nodig had (of je gaf een boodschappenbriefje) pakte de kruidenier dat voor je en hielp je je tas in te pakken.  Maar laten bezorgen kon vaak ook, dan leverde je een boekje in (bij de Spar bijv.) waar in stond wat je nodig had en het werd thuis afgeleverd. 

....er nog een melkboer langskwam en een bakker en groenteboer, de slager bezorgde het vlees thuis, de huur werd aan huis opgehaald en ook het ziekenfonds, stroom en gas etc. betaalde je aan de deur (van de gasmuntjes weet ik net niet). De schillenman en de voddenboer kwamen nog langs. Er moest dus eigenlijk bijna altijd wel iemand thuis zijn. 

Er is veel veranderd...ik heb dingen zien komen en gaan...merken van naam zien veranderen, bekende winkels zien verdwijnen etc. .Niet elke verandering is een verbetering.  Veel is wel verbeterd, maar ik vind het niet goed dat veel voorzieningen niet meer in de buurt zijn..... hier is geen bank meer te vinden, het postkantoor is er ook niet meer, alleen een soort agentschap dat tegenwoordig een postkantoor schijnt te heten.  Brievenbussen zijn er ook steeds minder, winkels verdwijnen. Voor veel dingen moten we naar een andere plaats....vaak voor dingen die hier vroeger wel waren. Gelukkig heeft deze tijd ook voordelen.... computers kunnen heel handig zijn, veel apparatuur maakt het leven een stuk eenvoudiger.... en er is nog veel meer te bedenken, zowel voor- als nadelen!


3 opmerkingen:

  1. Maar teruggaan? Geen sprake van!
    Bertie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, ik wil zeker niet terug!!! Niet alles was beter, veel was slechter. Je zou de mooie dingen mee moeten kunnen nemen en de mindere dingen achterlaten, maar zo werkt het niet.
    Het is wel opvallend hoeveel er veranderd is, als mijn opa en oma nog even om het hoekje konden kijken zouden ze er niks meer van snappen.....maar zelf kan ik het ook wel eens niet allemaal meer volgen.....apparatuur veranderd zo snel, ik sla wel eens wat over, het is niet bij te houden (ook wat kosten betreft), ik kan slecht afstand doen van dingen die nog werken, maar heb ook niet altijd zin om weer een nieuwe gebruiksaanwijzing te lezen en alles uit te zoeken....niet als ik nog een oudere versie heb die ook voldoet.
    Ik verbaas mij er ook wel eens over hoe snel dingen weggegooid worden, niet alleen apparatuur, maar ook meubels e.d., mankeert niks aan, maar het wordt ouderwets gevonden. Dat heb ik niet snel.... ik ben tevreden met mijn oude spullen. Er zijn eigenlijk wel wat dingen aan vervanging toe, maar zolang het geldschip nog niet in aantocht is wacht ik nog..... en dat vind ik totaal geen probleem. En eigenlijk zou ik niet graag de hele inrichting veranderen..... dan is het mijn huis niet meer! Er mag best wel eens iets veranderen, maar niet in één keer alles anders!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. I think this is a really good article. You make this information interesting and engaging. You give readers a lot to think about and I appreciate that kind of writing.
    waterstofperoxide kopen

    BeantwoordenVerwijderen