Zoeken in deze blog

zaterdag 9 maart 2019

Overwinteren

21-12-2010

Maandagavond vertelde ik iemand dat ik de eerstvolgende keer dat ik deze winter met de trein ga, een overlevingspakket zal meenemen: Een thermosfles hete thee, handenwarmertjes, tandenborstel, warm vest, eten, voldoende medicijnen, zaklantaarn etc., een koffer vol dus!
 
Dinsdag zag ik het journaal van 1 uur: Tussen Purmerend en Zaandam staat al een tijd een trein stil met 600 (!) mensen erin. De bovenleiding is gebroken, dus ook geen verwarming!!!
Koffie en broodjes worden uitgedeeld (dat gelukkig nog wel).
De verwachting is dat om 3 uur de bovenleiding gerepareerd is! 
De mensen mogen er niet uit! Dat is meestal zo, buiten de stations laten ze niet graag mensen uit de trein, het is niet zo simpel om er uit te klauteren en er is kans dat mensen op de spoorbaan gaan lopen. Bij een kapotte bovenleiding is er het gevaar dat mensen de kabel raken en dat kan je dan waarschijnlijk niet meer navertellen!
600 mensen is ook nog eens niet niks, als die eenmaal gaan lopen verspreiden ze zich over een groot gebied en probeer ze dan maar eens van de rail of bij de stroomdraden vandaan te houden. En ze moeten dan toch vervangend vervoer hebben en vooral als zo'n trein op een lastig te bereiken plek staat, is dat ook niet zo simpel. 
Ik begrijp dus best dat de mensen in de trein moeten blijven. Nu maar hopen dat ze niet alleen mopperen, maar ook nog een beetje lol met elkaar hebben!
 
Jaren geleden zat Edwin ook eens vast in de trein. Ook toen lag er sneeuw en Edwin was onderweg van Den Haag (waar zijn stage-adres was) naar Amsterdam. 
Net voorbij station Leiden stopte zijn trein ermee en ook zij mochten er niet uit! Het station was nog in zicht, maar ze waren net voorbij de perrons en ze moesten blijven zitten waar ze zaten. 
De verwarming stopte er toen ook mee, het werd koud en ondertussen hebben ze heel wat treinen richting Amsterdam zien rijden, maar zij konden alleen maar zwaaien, ze mochten er niet uit. 
Maar toen werd het toch nog heel gezellig! Ze hadden de grootste lol, er zaten mensen van een toneelvereniging of zoiets en die wisten nog een paar leuke rollen die ze ooit gespeeld hadden op te lepelen.
Een paar wezen op het bordje "niet roken" en vroegen zich af of ze eruit gestuurd zouden worden als ze toch gingen roken. Ze rookten helemaal niet, maar wilden voor eventjes best roker worden als ze er dan uit moesten/mochten.
Iemand uit een andere coupé  kwam eens een kijkje nemen en besloot daar te blijven, in zijn coupé zaten alleen maar zuurpruimen!!!
Iemand met hoofdpijn werd aan alle kanten geholpen, de één had een pijnstiller voor haar en een ander een flesje water. 
Na lange tijd werd de trein teruggeduwd naar het perron en mochten ze eruit.
Natuurlijk was het vervelend dat het zo lang duurde, maar het was tegelijkertijd ook een leuke ervaring, het hangt er maar vanaf met wie je opgesloten zit.
Ik hoop dat de mensen in de stilstaande trein tussen Purmerend en Zaandam ook de humor er van in kunnen zien! Een paar mensen die de moed erin houden kunnen het voor veel mensen een stuk leuker maken!
 
En ik weet nu zeker dat ik de volgende keer een overlevingspakket meeneem, dus als jullie mij met een grote koffer zien slepen, dan ben ik op weg naar de trein!!! 
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten